Plakat

 

На 6 юни (вторник) от 17.30 ч. в горнооряховския музей ще бъде открита нова експозиция „Тракийската принцеса войн”, с която гостува Регионален исторически музей – Русе. Изложбата съвпада с началото на редовните археологически проучвания на крепост Ряховец, които ще стартират на 7 юни.

Експонатите от „Тракийската принцеса войн” са намерени в землището на с. Брестовица (Русенско) през 2013 г. Там в Могила №7 е разкрита гробница, в която е намерен скелет на жена, погребана с накитите. Погребението на жена в гробница, заедно с оръжия и накити, е единственото в Северна България. Присъствието й в специално погребално съоръжение говори за нейния висок социален статус сред местната аристокрация. Възможно е принцесата войн да е жрица и прорицателка, с което да е заслужила специалното отношение към нея.

Изложбата „Тракийската принцеса войн” съдържа сребърни омеговидни висулки и фибула тракийски тип, както и железни предмети – ножче, връх на копие и топчета. Показани са фрагментирана кана, прешлен за вретено, фрагментирани домакински съдове и предмети.

Експозицията ще остане в Исторически музей – Горна Оряховица до края на летния сезон.

Maгдалена Петкова