991-ratio-pametnik-armenski (1)Паметник на приятелството и признателността на шуменските арменци към България и българския народ откриха в областния град, предаде БНР.

Инициативата за изграждането на монумента е на църковното настоятелство на арменската апостолическа църква “Света Богородица” в Шумен, а основен дарител е почетният гражданин на Шумен Кеворк Кесоян, който присъства на откриването му.

“Бихме искали със знака, който поставяме днес, да изразим своята признателност и благодарност, да оставим след себе си спомен за поколенията и за всички граждани на Шумен – един паметник, символ на приятелството, признателността и верността на шуменските арменци към България”, гласи посланието на шуменските арменци.

Паметникът е разположен на пешеходната алея на бул. Славянски. Излят е от 600 кг бронз и е висок 3 метра. Представлява подвижен параклис, установил се на шуменска земя. В основата са колела от волска каруца и котва, по-нагоре е Евангелието на български и арменски език, в средата има голям кръст, а най-горе е птицата феникс.

Скулптор на паметника е Румен Михайлов, стойността му е около 55 хиляди лева. Много голяма част от сумата е дарение на Кеворк Кесоян, а останалата сума е от Църковното настоятелство на арменската черква „Света Богородица“.

Междувременно в Сливен бе осветен мемориален каменен кръст в памет на жертвите на геноцида над арменския народ. Мемориалният знак бе осветен от отец Храч Мурадян, духовен пастир на пловдивския арменски храм с благословията на архиерея на Арменската епархия в България – архимандрид Исахак Похосян.

Председателят на общоарменския благотворителен съюз – клон Сливен Ованес Хулян откри паметника. Кръстът-хачкар се издига в непосредствена близост до мястото, където е била съборената през 1973-а година арменска църква и закритото през 1961-а година арменско училище.

Такива каменни кръстове са под закрилата на ЮНЕСКО и са сред символите на арменското християнство, изтъкна Ованес Хулян. Те се изработват в специална каменоделна в Армения.

 

източник: cross.bg