Ретро трамваят става детска читалня на 1 и 2 и 3 юни по кампанията „Пътувай и чети“ на Центъра за градска мобилност, Столичната община и Столичната библиотека.

Малките столичани и гости на София могат да се пренесат почти сто години назад във времето и да се повозят на ретро-трамвая. Той ще се движи от 11.00 до 15.00 ч. Този път ще е с 2 вагончета, за да може да побере многобройните желаещи да се повозят в 100-годишната машина.
Тя е по познатия маршрут – тръгва на всеки кръгъл час от пл. „Възраждане“, през пл. „Гарибалди“ и „Славейков“ до пл. „Журналист“.

На 1 и 2 юни трамваят ще е пътуваща библиотека-читалня, в която можете да замените своя книга за друга, да си вземете безплатна читателска карта, или просто да попътувате и почетете. За любителите на книги, които все още не са успели да разменят своя за нова, на 1 и 2 юни Столичната библиотека отваря 3 открити пункта за размяна на познатите вече места – пл. „Гарибалди“, пл. „Славейков“ и в градината срещу СУ – до изхода на метро-спирката на Ректората. И това не е всичко. На 1 юни, на пункта пред Столичната библиотека, почитателите на български автори и любители на автографи могат да се срещнат и поговорят с някои известни български автори сред които: Теодора Димова, Марин Бодаков, Бойко Ламбовски, Петър Чухов, Анжела Димчева и други автори. А утре вечер на пл.“Батенберг“ (срещу градината) от 18.00 до 19.00 ч. любопитните малчугани могат да се запознаят с „паяка“, да се качат в кабината и да я разгледат, както и да научат интересни неща за работата му. Кампанията „Пътувай и чети“ се провежда с цел: да насърчи четенето на книга по време на пътуване в градския транспорт.

Идеята е заниманието да добие още по-голяма популярност и да направи ежедневното градско пътуване приятно, забавно и полезно. Кампанията на ЦГМ, Столичната община и Столичната библиотека стартира на 24 май и към момента се радва на одобрението на столичани и гостите на града. Този етап от нея ще продължи до 3 юни 2017 г.