_96299357_tass_21592257В рамките на XXI-то издание на Петербургския икономически форум, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин проведе традиционна среща с представители на международните информационни агенции, за да отговори на въпросите им.

В началото на срещата Путин отбеляза, че Русия се бори за своите законни национални интереси, докато срещу нея се прилага политика на сдържане.

„И сега те виждат, че това не работи, ефектът е нулев и това предизвиква вътрешно раздразнение, желание за постигане на тяхното. Това предизвиква стремеж за изостряне на ситуацията. За съжаление за тези, които правят това, ние не даваме повод за подобно нещо“, коментира руският президент, цитиран от “Фокус”.

Путин изрази мнение, съгласно което причината за всеобщата русофобия се крие в утвърждаването на многополюсен свят – нещо, което не се харесва на монополистите.

„Русофобията е очевидна. От някои държави тя блика безкрайно. На какво се дължи това? От моя гледна точка, тя е свързана с утвърждаването на многополюсния свят. А това не се харесва на монополистите“, заяви лидерът на Кремъл, изразявайки надежди, че това положение ще бъде преодоляно, тъй като е „контрапродуктивно“.

Отношенията с Германия

Първият въпрос към държавния глава на Руската федерация бе зададен от представителите на германските медии, които се поинтересуваха от отношенията на Путин с политиците на ФРГ.

„Не познавам г-н Шулц, но той е достатъчно опитен човек“, отбеляза Путин, изразявайки надежда, че кандидатът на германските социалдемократи за канцлерския пост в Берлин е настроен за конструктивно сътрудничество.

Що се отнася до Ангела Меркел, Путин подчерта, че различията между двамата са много, но същевременно увери, че са налице и достатъчно допирни точки, включително икономиката и международната политика.

Руският президент изрази увереност, че Берлин и Москва ще продължат сътрудничеството и след изборите за федерален парламент на Германия през септември тази година. „За нас е без значение с кого ще работим, нямаме предпочитания, важна е конструктивността“, коментира Путин.

За руските хакери

Отговаряйки на въпрос за „руските хакери“, държавният глава припомни, че такива може да „излязат от всяка държава в света“.

„На държавно ниво с подобно нещо не сме се занимавали никога, което е най-важното“, категоричен бе лидерът на Кремъл, допълвайки, че „никакви хакери не биха могли да повлияят кардинално на хода на избирателна кампания“.

Демиталиризацията на Курилските острови

Представителите на японските медии повдигаха въпроса за демилитаризацията на Курилските острови. „Засилването на военния потенциал не е по инициатива на Русия“, бе отговорът на руския президент.

Путин напомни, че реакцията на Русия на тази ситуация е укрепване на собствените й граници. При все това той допусна демилитаризацията на Курилите, макар подобна стъпка – съгласно думите му – да не е достатъчна.

Атентатът в Санкт Петербург бил финансиран в Турция

Actualno.com припомня, че в Петербургския икономически форум, който ще се проведе от 1 до 3 юни, участие ще вземат стотици представители на руски и международни компании, както и политически фигури от цял свят.

Kъм мoмeнтa oбщo 39 миниcтpи oт 26 cтpaни ca пoтвъpдили yчacтиeтo cи във фopyмa. Oбщият бpoй нa yчacтницитe e нaд 5000 дyши.