Днес в центъра на София оживяха легендарните фигури на Христо Ботев и неговия военен командир Никола Войновски! В ботушите на Войводата и цървулите на Войновски влязоха режисьорът Искрен Красимиров и журналистът Борислав Радославов.

Облечени в четнически униформи, двамата преминаха триумфално от НДК по „Витошка” до пл. „Света Неделя” и раздадоха на децата от столицата картички и календари с образа на Васил Левски. Те промотираха новият филм на проекта на Искрен Красимиров „НЕзабравимата България” – „Лъвский: Европеец в Българско”.

„Днешната ни акция в столицата беше провокирана от истинската дата, на която е убит Христо Ботев – 1 юни, макар че по традиция всенародното поклонение се провежда на 2 юни.

Както и за да изясним на децата, че който и да е убил Ботев, важното е, че той не е загинал, защото е жив и днес в нашите сърца!”, разказа режисьорът-родолюбец.

Поводът за нестандартния „хепънинг” е финалът на снимките на новата продукция за Левски на 3 юни в Ловеч, където ще оживее и самият Апостол на Свободата, изпълнен от популярния актьор Симеон Владов.

На 4 юни в с. Зверино в Искърското дефиле най-известният съвременен двойник на Войводата – Искрен Красимиров, и местни ентусиасти ще направят уникална възстановка на преминаването на р. Искър от Ботевата чета и ще открият паметна плоча в прослава на подвига на Войводата и неговите момчета.

Събитието започва точно в 13ч. в новооткрития комплекс „Къща-музей Воденицата” в с. Зверино.