Празници на Розата в Карлово и Казанлък

В Розовата долина на България са в разгара си Празниците на Розата. Един много български и емблематичен празник на националната ни идентичност.

0000240130-article3
„Европа високо оценява българското розово масло, чийто процес на изготвяне е съпроводен от вековни културни и празнични традиции.Българското розово масло е сред най-търсените на международните пазари и е световен стандарт за качество“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на Празника на розата в Карлово.

Вицепрезидентът подчерта, че чрез усилията, които полагат розопроизводителите, България се утвърждава и като световен лидер в опазването на културата, традициите и обичаите. Илияна Йотова се включи в ритуала Розобер в розовите градини, присъства на демонстрация на розоварене в Историческия музей в града и получи символа на Карлово от тазгодишната Царица на розата.

roz-2

В същото време и Казанлък празнува и определено там Фестивалът на розата е с най-дълбоки традиции. Празникът на розата в Казанлък е първият в България и има над 110 годишна традиция. Първи казанлъчани през 1903 г. организирали празник в чест на розата, цветята и плодородието, на красотата и с благодарност за поминъка на Розовата долина.

Днес празникът е съхранил най-съществената част от древните ритуали, като пресъздава радостта от настъпващия розобер и гостоприемството на трудолюбивите казанлъчани.

Вижте и

Ежеггодно тук се избира и Царица Роза. Днес бе и традиционното надиграване Тъпан бие, хоро се вие.
tapan-6

Утре програмата ще продължи с празничен гроздобер, а в началото на юни са финалните дни на празниците.

По традиция тук присъстват и много туристи и чежденци. Отново групата от Япония е най-голяма.

източник: inlife.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре