Сега четете
Два вълнуващи концерта в Софийската филхармония

Два вълнуващи концерта в Софийската филхармония

На 28 май на сцената на зала „България“ в концерта „Любовни сцени“ ще оживеят, изваяни от музика, различните проявления на човешката любов – чистата обич на Ромео и Жулиета и смъртоносната страст на Саломе. Музиката на Берлиоз и Рихард Щраус облича тези вечни образи във вдъхновена и вдъхновяваща красота.

В програмата:
Рихард Щраус – Танц на седемте воала из оп. „Саломе“
Феликс Менделсон-Бартолди – Концерт за цигулка и оркестър
Ектор Берлиоз – Из „Ромео и Жулиета“ драматична симфония по Шекспир
Под диригентството на Ари ван Бейк и със солист Стефан Тарара, цигулка.

На 30 май немският квартет Quadro Nuevo ще ни изпрати в друго измерение на любовта в концерта „The End of the Rainbow“. Съставът е известен като европейският отговор на аржентинското танго. Но, музиката им е много повече. Тя смесва страстни танга, изкусителни арабески, мелодии от стара Европа, балкански суинг и средиземноморска лекота – в една обща любов към носталгично-акустичната музика.

В репертоара им спиращата дъха интензивност на Астор Пиацола среща чувствената виртуозност и страстта, с която четиримата музиканти пренасят уникалното околосветско приключение в реално време – тук и сега.
Почти забравени песни, твърде ценни, за да бъдат изгубени, ще прозвучат в изпълнение на четиримата виртуози на интригуващи инструменти като арфа, цитра, саксофон, мандолина, перкусии, акордеон, бандонеон и вибрандонеон и Софийска филхармония с диригент Славил Димитров.

 

Вижте и

Драматичната симфония „Ромео и Жулиета“ на Берлиоз дължи своето съществуване на кралския подарък от 20 000 франка, който Паганини прави на Берлиоз след един концерт, на който публично коленичи пред композитора и го нарича наследник на Бетовен. Симфонията е вдъхновена от Деветата симфония на Бетовен и носи южния полъх от впечатленията на престоя на композитора в Италия.
Знаменитата сцена на Танца със седемте воала на Саломе от едноименната опера на Рихард Щраус облича в изключително „картинна“ музика историята на пагубното сладострастие на Ирод и нараненото честолюбие на Саломе. Воалите падат бавно, като листа на роза.
Бурните страсти от тези произведения ще прозвучат под палката на Ари ван Бейк, носител на френския Орден на изкуствата и на множество награди за своя принос за развитието на музикалното изкуство. Всепризнат майстор на детайла и нюанса, той вече е очаровал българската публика в предишния творчески сезон на Софийската филхармония.
Поразително красивият Концерт за цигулка на Менделсон, ще прозвучи в изпълнение на Стефан Тарара, някога дете-чудо, а днес изпълнител със световна известност, за когото пресата казва: „Стефан Тарара беше приветстван като звездата на вечерта – един спиращ дъха виртуоз. Неговата удивителна интерпретация на Паганини спечели гръмки аплодисменти.““Но, това не е всичко. Публиката беше зашеметена най-вече от зрелостта на интерпретацията на Стефан Тарара. Нищо не изглеждаше просто научено, всичко беше дълбоко усетено.“
След първото си гостуване у нас през 2014 г. Quadro Nuevo в състав:
Евелин Хубер – арфа, цитра
Муло Франсел – саксофон, кларинет, мандолина
Д. Д. Ловка – бас, перкусии
Андреас Хинтерзеер – акордеон, бандонеон, вибрандонеон
идва за втори път! Музикантите с над 3000 концерта и невероятен успех по цял свят тази година ще представят програмата си за квартет и симфоничен оркестър.
/АМ/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре