Дмитрий ПопковГлавният редактор на местен вестник е намерен снощи убит в баня на двора на частен дом в сибирския град Минусинск в руския Красноярски край. Това съобщи регионалният клон на федералното следствие, предаде ТАСС.

По тялото на 42-годишния журналист, оглавявал редакцията на в. “Тон-М”, са открити огнестрелни рани. Образувано е наказателно дело.

Следствието проучва различни версии, включително свързани с професионалната му дейност, се казва в съобщението.

ТАСС цитира данни от сайта на изданието, където за главен редактор е посочен Дмитрий Попков, бивш депутат от градския съвет на Минусинск. Докато заемаше този пост, Попков бе осъден на 300 часа поправителен труд за побой над тинейджър през лятото на 2012 г. Мъжът ударил момчето, което снимало с видеокамера тържеството по случай празника на града, защото отказало да го включи в кадъра, посочва агенцията.

Попков е вторият убит тази година руски журналист. В края на април журналистът Николай Андрушченко почина в Санкт Петербург, след като бе нападнат от неизвестни лица – според негови колеги заради деликатни моменти от разследванията му за корупцията в страната, отбелязва Франс прес.

Русия е на 148-о място в световния рейтинг за свободата на печата, изготвян от организацията “Репортери без граници” – след страни като Мексико, Зимбабве или дори Алжир, напомня АФП.

Мнозина журналисти бяха нападнати, ранени или убити през последните години в тази страна, а полицейските разследвания твърде рядко даваха резултат.

Най-известен е случаят с опозиционната журналистка Анна Политковская, убита в Москва на 7 октомври 2006 г. Петима души, включително четирима чеченци, бяха признати за виновни в убийството и получиха тежки присъди, но правосъдието все още не е установило поръчителя, добавя агенцията.