Сега четете
Повече полиция по ключови зони и у нас след атаката в Англия

Повече полиция по ключови зони и у нас след атаката в Англия

17638335_304Към момента няма непосредствена заплаха за страната ни от атентат, стана ясно след заседание на Националния оперативен щаб.

Заседанието на щаба, ръководен от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, се проведе в Министерството на вътрешните работи, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Изготвен е анализ и оценка на рисковете, включително – оценка на заплахата от терористичен акт по доклад на службите.

При терористичен акт в Манчестър тази нощ загинаха 22 души, над 50 са ранените.

Оценката е, че към момента няма непосредствена заплаха за страната ни. Потвърдено е нивото на заплаха по чл.19 от Закона за противодействие на тероризма – трето ниво /ниско/.

Потвърдено е нивото на заплаха по чл.19 от Закона за противодействие на тероризма – трето ниво /ниско/. Потвърдено е нивото на готовност по чл.20 от Закона за противодействие на тероризма – „зелена степен“ – постоянна готовност, и „жълта степен“ – за службите, както и по отношение на транспортната инфраструктура.
Предприети са мерки за осигуряване на засилено полицейско присъствие на местата с висока посещаемост от граждани. Информация за решенията на щаба ще бъде изпратена официално на президента на България, на министър-председателя и на председателя на Народното събрание.

Полицията е предприела всички мерки по отношение на сигурността за празненствата по случай 24 май. Това увери и главният секретар на МВР Младен Маринов.
Както и досега, така и занапред остава засилената охрана на масови мероприятия, уточни той. При масови прояви се вземат най-високи мерки за сигурност, каза той.
Маринов припомни, че към момента няма пряка заплаха за страната ни, но службите остават в степен на готовност „жълто“.

Непосредствена заплаха за страната ни няма. Нещата са спокойни. Службите анализират ситуацията и се обсъждат мерките за сигурност. Това се прави превантивно. Обменя се и информация и с партньорските служби“, съобщи по -рано през деня и министърът на отбраната Красимир Каракачанов по Би Ти Ви.

Вижте и

„България е предпазена от няколко неща – оградата по границата не е била приумица, тя възпрепятства безконтролното преминаване на големи групи хора. В България мерките за контрол са много по-строги“, увери Каракачанов.

„Проблемът с тероризма е, че когато имаш толкова много хора на твоя територия, които живеят второ и трето поколение в гетата и се радикализират, рано или късно се стига до това. Докато не се установи траен мир и сигурност в Близкия Изток това няма да спре. България трябва да продължи политиката да не допуска големи групи хора на своя територия“, категоричен бе министърът на отбраната.

 
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре