Сега четете
Мечтата на главния архитект: „Света Неделя“ без коли

Мечтата на главния архитект: „Света Неделя“ без коли

ccbfc30e0376bd6a71ece513581462c4Главният архитект на София Здравко Здравков поиска да бъде разширена пешеходната зона в центъра на София и движението на коли да бъде забранено и на площад „Света Неделя“.

„Желанието ни е пл. „Св. Неделя“ отново да бъде на хората. Все още сме на етап задание, което искаме след като бъде изработено, да се подложи на обществено обсъждане. В ранна фаза искаме да чуем мнението на хората, за да може когато възложим проекта, да имаме решение поне на 30% на самата задача“, коментира той.

Според него така ще се обвържат пешеходните връзки.

„Сега, когато минете покрай площад „Св. Неделя“ виждате как храмът е защитен отвсякъде с едни „железни воини“, както се изразиха колегите от екипа ни геоархитекти. Желанието ни е този площад отново да бъде на хората, като се върне и липсващото парче от мозайката, което да свърже „Витоша“ с площад „Св. Неделя“, оттам да отидете към Ларгото или по ул. „Съборна“ да слезете към градската градина“, обясни Здравков.

Макар че движението на коли ще бъде спряно, трамваите ще продължат да минават оттам, защото не пречили на придвижването на пешеходците в този участък.

„Работим в посока на спиране на движението пред Съдебната палата от ул. „Ал. Стамболийски“ до ул. „Алабин“ да мислим за затваряне на движението. В момента подготвяме симулации на трафика, за да установим как ще влияе. Разговаряли сме и с ръководството на съда да намерим начин за тези паркирани около 14-15 автомобила пред Съдебната палата да им намерим на друго място – или на ул. „Позитано“, или на примката на трамвая.

Вижте и

Все още обсъждаме варианти. Не искаме да направим нещо в посока да пречим на хората, които идват до Съдебната палата, а по-скоро да създадем една пешеходна връзка от „Витоша“ до пл. „Св. Неделя“, допълни главният архитект.

Той посочи, че до месец ще възложи заданието на обществено обсъждане, след което то ще бъде преработено и коригирано и ще се търси проектант.

„Възлагането на проекта може би ще бъде факт до края на годината. Надявам се догодина, ако има финансиране, да бъде и реализацията“, добави арх. Здравков.


Източник: dnes.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре