980x551_1495213865Китай е първата страна, която на 10 май 2017 година започна добив на “запалим лед” – ново изкопаемо гориво – от дъното на Южнокитайско море. Революционната новина съобщи в четвъртък, 18 май, Китайската централна телевизия, позовавайки се на Министерството на земята и ресурси на КНР.

“Това ще бъде също толкова голямо събитие като настъпилата по-рано в шистова революция в САЩ. В резултат на това методите за използване на енергия в бъдеще ще претърпи трансформация”, – заяви Ли Цзинфа, заместник ръководител на управлението за геоложки изследвания на министерството.

“Запалимият лед” е разговорното название на хидратите на природния газ. Това кристално съединение се образува от вода и газ при определено налягане и температура. На вид тези хидрати напомнят на лед. Много държави като САЩ и Япония разработват технологии за тяхното усвояване, но то е изключително трудно.

Един кубичен метър “запалим лед” съответства приблизително на 164 кубически метра природен газ.

Метановите хидрати са смесица от вода и газ. Те приличат на кристали, но на молекулярно ниво са метанови молекули, обвити от водни молекули. Образуват се при много ниска температура и високо налягане в седиментите под океанското дъно, както и под пермафроста.

Въпреки ниските температури, те са запалими.

Когато налягането бъде намалено, или температурата повишена, хидратите се разграждат на вода и метан. Един кубичен метър от съединението освобождава около 160 кубични метра газ.

Затова такова гориво е високоенергийно. Извличането му обаче е много трудно. Смята се, че метановите хидрати имат потенциал да станат революционен енергиен източник.

Големи депозити от тях има на практика под всички океани. Дори и китайското постижение да е пробив, този успех е само първа стъпка по един дълъг път, каза проф. Линга от сингапурския Национален университет.

За пръв път темпът на производство изглежда обещаващ. Търговски количества обаче реално могат да бъдат добити чак към 2025 година.

Според китайските медии са извлечени 16 000 кубични метра газ с голяма чистота дневно