70176-2017-05-02_8-06-31_620_348Много американски телевизионни канали биха дали всичко, за да излъчат интервю с руския президент Владимир Путин, а водещият на ABC News е превърнал това свое желание във фикс идея и всеки ден прави опити да постигне това. Но ето че една кабелна телевизия като Showtime успя да се уреди и на 12 юни ще излъчи 4-часовия филм на Оливър Стоун „Интервюта с Путин”.

Платната премиум-кабеларка е собственост на The CBS Corp. и в четири поредни вечери от 12 юни в 21.00 ч. се излъчва серията от разговори на американския режисьор с руския президент.

“Ако Владимир Путин наистина е големият враг на САЩ, то поне трябва да се опитаме да го разберем” – заяви Оливър Стоун в специално изявление по повод на премиерата.

Оливър Стоун и неговият дългогодишен продуцент Фернандо Суличин провели поне шест разговора с Путин в продължение на две години, като последният се е състоял през февруари т.г.  В тези срещи не е имало никакви теми-табу и руският президент разказва любопитни детайли и споделя възгледите си за събития, белязали историята след встъпването му в длъжност през 2000 година.

“Лентата ще покаже на моите сънародници мироглед, с какъвто никой от нас американците не е запознат“, изтъкна пред медията той.

Никога преди руският президент не е разговарят толкова подробно и откровено със западен медиен представител, като Showtime сравнява “Интервюта с Путин” с “Интервюта с Никсън”, направени от Дейвид Фрост и излъчени през 1977 г.

В тези разговори Путин говори за своята гледна точка към отношенията САЩ – Русия, обвиненията за руска намеса в американските избори, по темата за НАТО, както и конфликтите в Сирия и Украйна. Той обаче отговаря и на лични теми като своето пребиваване във властта и плановете му да остане в Кремъл, личните му отношения с Клинтън, Буш, Обама и Тръмп, аферата Едуард Сноудън и оставката на председателката на Националния комитет на Демократическата партия Деби Уосерман Шулц.

Има и доста любопитни елементи във филма като например предложението на Стоун да покаже на Путин за първи път филма на Стенли Кубрик “Д-р Стрейнджлов” от 1964 г., който той не е гледал никога.

 

Документалният филм “Интервюта с Путин” не е първият подобен спорен проект на американския филмов режисьор. В картини като “Comandante,””Looking for Fidel,” “Persona Non Grata” и “South of the Border,” Оливър Стоун разговаря с емблематични поитически фигури като Фидел Кастро, Уго Чавес и Бенямин Нетаняху.

Последният проект на Стоун за Showtime бе през 2012 г., когато излъчи документалната серия “Неразказаната история на САЩ”, в която засяга спорни световни събития като американската гледна точка за “студената война” или атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.