“Токът може да поскъпне значително от лятото” е водещo заглавиe на в. “Сега”

Ново поскъпване на цената на тока се очаква през лятото. След като от началото на април цените бяха увеличени с около 2%, се задава повторно увеличение от 1 юли, когато започва т.нар. нов регулаторен период. От НЕК залагат на нарастване на цената на едро до 10 на сто, без да е изяснено дали това ще е за сметка на тарифите за бита или за индустрията. От енергоразпределителните дружества най-голям скок предлага ЧЕЗ – компанията, която обслужва Западна България. Тя е поискала увеличение също с близо 10%. По-високи тарифи, но в рамките средно на 2-2.5%, предлагат и ЕВН и “Енерго-Про”, които снабдяват Южна и Североизточна България.

Прочети още от статията на в. “Сега”

“Българите се чувстват все по-отчуждени от институциите”, четем на първа страница в. “Капитал Daily”

Ново изследване на обществените нагласи показва предпочитание за мажоритарна система и силно недоверие към експертите

Най-много българи продължават да подкрепят идеята за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство. Това показват резултатите от изследване на обществените нагласи на новосъздадения Институт за политика (ИП), съвместно с БАН и Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ). Почти 41% са за такава система, сравнено с 36.8% за пропорционална и 22.5% за смесена система.

Прочети още от в ” Капитал Daily”

“Болници на червено с милион заради пациенти без права”, извежда на първа страница в. “Монитор”

Само по 29 лв. плащат за преглед на социално слаб

Болниците в страната губят годишно не по-малко от един милион лева от лечението на здравнонеосигурени, установи репортерска проверка на “Монитор”. Въпросните пациенти се приемат по спешност от дежурните кабинети и спешните отделения, тъй като по смисъла на Закона за здравето медиците нямат право да върнат спешен случай, дори човекът да няма внесена нито една здравна осигуровка.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

“Симеон II на 80 г., кани крале и принцове на рожден ден” четем на първа страница на в. “Труд”

Представители на кралски родове събира за 80-ия си рожден ден Симеон II, научи “Труд”. Царят е роден на 16 юни 1937 година и смята да празнува в резиденция “Врана”. Сред поканените на тържеството са британският престолонаследник принц Чарлз, кралят на Испания Фелипе VI, съпругата на краля на Йордания Рания ал-Ясин, кралят на Мароко Мохамед VI, както и още много хора със синя кръв от Европа и света.

Монарси, изпълняващи функции на премиери или държавни глави, няма да могат да засвидетелстват уважението си лично заради протоколна спънка. За такава визита у нас трябва да има официална покана на държавническо ниво, което вече е функция на официалните власти. При принц Чарлз този проблем не е на дневен ред, тъй като майка му Елизабет II е на трона.

Прочети още от в. “Труд”

“61% против правото на вот за изселниците”, четем във в. “Стандарт”

Събитията в Турция предизвикват сериозна тревога и това води до радикални нагласи сред българите по отношение на гласуването в тази страна. Всякакви идеи за ревизия в обхвата на гласуване в чужбина срещат подкрепа – без българите да са особено запознати с темата. Оценката за дейността на служебния кабинет е по-скоро неутрална. Очакванията на българите за новия парламент са високи, а идеята за повишаване на минималната пенсия среща подкрепа дори без замисляне. Това са част от изводите от нов експресен сондаж на “Галъп интернешънъл” за нагласите по актуални теми. Сондажът е проведен сред 801 души на 24 и 25 април. Той е част от стандартната изследователска програма на агенцията и независим от външно финансиране. Подобни сондажи пораждат най-вече хипотези за структурите на масовото съзнание.

Българите очевидно проявяват сериозни страхове от случващото се в Турция. 63,5% процента казват, че след референдума в Турция има опасност за България. 30,9% са на обратното мнение.

Прочети още от в. “Стандарт”

“Дончев и Цацаров for Dummies”, пише в. “Капитал”

За много хора скандалът, започнал след срещата между Сашо Дончев и главния прокурор Цацаров, изглежда далечен, защото не могат да разберат как ги засяга. Това е напълно невярно, но заблудата е лесно обяснима. За да се разбере сюжетът в цялата му дълбочина, се искат сериозни познания за това как и от кого е превзета огромна част от държавата. Освен това властовата мрежа, която контролира прокуратурата, сериозна част от медиите и парламентарните партии, направи всичко възможно, за да обърка непред…

Прочети още от в ” Капитал”

“ЦУМ-гейт не е паралелна държава, това е нашата си държава”, пише в. “Сега”

Тия 27 години сме ги живели бадева, върнахме се в началото, казва Татяна Дончева

– Г-жо Дончева, още преди да се сформира новото правителство, гръмна скандалът със срещата на главния прокурор Цацаров в кабинета на члена на ИБ на БСП Георги Гергов с бизнесмена и издател Сашо Дончев. Как изглежда за вас тази ситуация?

– Първо да изясним възловите моменти. Георги Гергов се обадил на Сашо Дончев и го поканил в кабинета си в ЦУМ. Сашо Дончев отговорил на поканата и отишъл в понеделник в кабинета на Георги Гергов в ЦУМ. Георги Гергов му предложил да позвънят на главния прокурор, на което Сашо Дончев не възразил, и Гергов позвънил. Главният прокурор се оказал зает в понеделник и поискал срещата да бъде във вторник. Тя се е осъществила тогава.

Прочети още от в. “Сега”

“Газпром” предлага нова входна точка на гориво за България, предоговаряме цените всяка година” пише в. “Труд”

“Цената на природния газ, който страната ни купува от руския “Газпром” да се предоговаря всяка година, като за първите две това да става на всеки шест месеца. Това е позицията на страната ни по предложените от руското дружество отстъпки, свързани с делото за монополното положение срещу “Газпром” водено от Европейската комисия, обяви служебният министър на енергетиката Николай Павлов пред журналисти. Исканията на руската компания е преразглеждането на цените да е на всеки две години.

“Едно от предложенията на руския газов гигант е да промени входната точка на газа за България. Но не е посочена новата локация-дали ще е от север, или юг, както и какъв е размерът на транзитните такси. Към момента остават неясни и механизмите за промяна на цената на газа”, уточни министърът.

“Друг притеснителен момент е предложението на фирми от Унгария, Словакия и Полша да се даде достъп до българския пазар, а да няма реципрочност.

Прочети още от в. “Труд”

“Кой кого носи?”, четем във в. “Монитор”

Здравноосигурителната ни система, и в частност лечението на социално слабите и заплащането за него на болниците, твърде много прилича на приказката “Болен здрав носи”, но отнесена във финансов аспект. Защото няма какво да се лъжем, лечебните заведения са недофинансирани от Националната здравноосигурителна каса от години. Веднъж заплащането става по клинични пътеки, които никъде по света не са алгоритъм за финансиране, а за качество. Втори път- касата намалява средствата им, макар и за извършено лечение, при всеки удобен случай. Към тези проблеми се прибавя и съвсем не малкият брой здравнонеосигурени, които излизат най-скъпите пациенти на същите тези лечебни заведения.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

“Крехкият баланс между кариерата и дома”, пише в. “Стандарт”

“Как мога да съчетая личния и професионалния си живот?” Всички родители и лица, полагащи грижи, се изправят пред този основен въпрос неведнъж в професионалния си път. Това важи с особена сила за жените. Днес все още е много по-вероятно жените да останат у дома, за да се грижат за децата или възрастните си роднини, отколкото мъжете. През 2015 г. равнището на заетост при жените е било с 11,6 процентни пункта по-ниско от това при мъжете. Заетостта при жените с едно дете под 6-годишна възраст е била от своя страна по-ниска с 8,8 процентни пункта от тази при жените без малки деца, а една на всеки три жени е работила на непълен работен ден, в сравнение с един на всеки 10 мъже.

Същевременно жените в ЕС са все по-квалифицирани, а жените с висше образование са повече от мъжете.

Прочети още от в. “Стандарт”