148950883595193„Музикална стълбица“ – предаването, превърнало се в институция за всички меломани от десетилетия насам, официално беше свалено от ефира на БНР лично от директора на медията Александър Велев.

Topnovini.bg се свърза с легендарния му водещ Йордан Георгиев (по известен като Данчо Стълбицата), за да каже какви според него са мотивите за това скандално решение.

По думите на Данчо Стълбицата, в началото на април той бил извикан от директора на програма „Хоризонт“ (Васил Велев – бел.ред), който му съобщил, че свалят и двете му предавания – „Музикална стълбица“ и „Танци по никое време“, без да му дадат задоволително обяснение.

„Александър Велев е изтъкнал на директорски съвет някаква причина, че съм пуснал през месец март старо предаване, което е сборно. Такива сборни предавания ние правим всяка година с всичко най-интересно. Обикновено, тава се случва през януари или февруари, но тази година заради проблемите на БНР с „Музикаутор“ не можахме да го пуснем тогава и затова го излъчихме през март“ – казва радоиоводещият и допълва, че специално е получил разрешение за излъчване на сборното предаване от шефа на „Хоризонт“ Васил Велев.

Според Йордан Георгиев, директорът на БНР (Александър Велев – бел. ред.) има някаква своя програма, която включва свалянето на повечето емблематични предавания от ефира и техните известни водещи:

„Първо уволни Лили Маринкова, която беше програмен директор на „Хоризонт“. Преди два месеца махна Тома Спространов и остави един млад колега да води двете му предавания. Свали „Тик-так“ на Хелия Чавдарова, изгони корифея на фолклора Юлия Цанкова и т.н. Явно иска нещо да обнови. На мен ми изглежда като своеобразна чистка.“

На този етап, музикалният водещ няма планове да води предаванията си в друга медия и продължава с работата си като DJ. Казва обаче, че ако получи предложение от друга медия, които да са приемливи за него, би ги обмислил.

Данчо Георгиев е скептичен и за шансовете „Музикална стълбица“ все пак да се върне в ефира на БНР:

„Онзи ден Велев (директорът на БНР – бел.ред.) е имал среща с мои колеги, които са написали становище, че не са съгласни с това решение, но той е бил категоричен и е казал, че няма да си промени становището.“

Потърсен за коментар от репортер на Topnovini.bg, шефът на БНР Александър Велев отказа да говори по темата с аргумента, че е зает в момента.