vagenshtain5На 2-и май от 18:00 ч. в Дом на киното ще се състои първата българска прожекция на американския документален филм „Изкуството е оръжие” (ART IS A WEAPON), посветен на големия български писател, киносценарист, общественик и интелектуалец Анжел Вагенщайн.

Неговият бурен, наситен със събития живот се нарежда сред най-значимите неразказани истории на световното кино. Деец на Съпротивителното движение по време на Втората световна война, изтъкнат филмов сценарист, режисьор, писател, народен представител и бунтар през целия си съзнателен живот, и на 94-годишна възраст Анжел Вагенщайн респектира с остър ум и критична мисъл, а харизмата и елегантното му чувство за хумор си остават непокътнати.

„Изкуството е оръжие” (ART IS A WEAPON) е дело на режисьорката Андреа Саймън от нюйоркската филмова студия „Аркадия”. Един емоционален, болезнено честен и провокативен портрет, който умело съчетава лични разговори с фрагменти от блестящите филми на Джеки и редки архивни кадри от седемте му десетилетия битие в областта на културата и политиката на България.

„Без фундаменталния елемент, наречен „свобода”, никоя политическа система не може да оцелее”, категоричен е Вагенщайн.

Прожекцията на 2 май е закрита, предназначена единствено за журналисти, и ще бъде последвана от коктейл и среща разговор с именития творец. Официалната премиера на филма ще отбележи 95-ата годишнина на Анжел Вагенщайн и ще се състои навръх неговия юбилей – 17 октомври 2017 г. в кино Люмиер, в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри.

 

източник: КРОСС