Шефът на Александровска поема здравеопазването” четем на първа страница на в. “Труд”

Лично Бойко Борисов поема ръководството на преговорите по коалиционното споразумение между ГЕРБ и патриотите, които продължават в понеделник. Очаква се на поредния кръг разговори между бъдещите участници във властта да бъдат разпределени министерските постове.

В петък до последно имаше спорове около енергийното и икономическото министерство, които от “Обединени патриоти” настояват да оглавят. Полемиката е колко министерски кресла се полагат на патриотите. В коалицията не са единни – от ВМРО настояват за пет, а НФСБ и “Атака” са изчислили, че математически имат право на четири. Владислав Горанов вече заяви, че ОП не могат да имат претенции за повече от четирима министри. Сигурно е, че няма да има структурни промени в МС, т.е. министрите отново ще са 17. Не е ясно дали вицепремиерите ще са трима или четирима.

Прочети още от в. “Труд”

“Общините бойкотират приема на бежанци” е водещo заглавиe на в. “Сега”

Никой не знае какво се случва с чужденците след получаването на статут и излизането им от лагерите

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) e в пълна безизходица и невъзможност да си свърши работата, след като се оказа бойкотирана и от общините, и от останалите държавни институции. Представителите на местната власт отказват да приемат бежанци, а държавата не прави нищо, за да ги накара да спазват закона. От началото на годината по официални данни на ДАБ е бил даден бежански статут на 349 души, а хуманитарен – на 384.

Прочети още от статията на в. “Сега”

“Чешка компания ще прави Pepsi в България”, четем на първа страница в. “Капитал Daily”

Чешката Karlovarské minerální vody (KMV) се е договорила да купи “Куадрант бевъриджис” – компанията, която бутилира и продава Pepsi в България. Сделката идва, след като чешката компания за минерални води не успя да придобие по-голямата и по-желана “Девин” заради по-високата оферта на белгийската Spadel. Това е втора поредна смяна в собственика на представителя на Pepsi в страната.

Преди десет години Quadrant купи за 10 млн. евро бизнеса на “Агрима” от компания, свързвана с генералния мениджър на “Лукойл България” Валентин Златев. Въпреки смяната и по-силните последни две години новият собственик – израелският гражданин Ели Давидай, не успя да вземе пазарен дял над 10% при напитките тип “кола”, където Coca-Cola държи половината от продажбите.

Прочети още от в ” Капитал Daily”

“600 души умират от любов годишно” четем във в. “Монитор”

600 души посягат на живота си заради любовни разочарования годишно. Това показва статистиката на МВР, която отчита и рекорден брой на самоубийства за последната година и половина. Регистрираните случаи са над 1000, като се смята, че по-голямата част от хората са решили да прекратят земния си път заради несподелени чувства. Те много често решават да погубят и обекта на любовта си. Такъв е и случаят с 47-годишния Георги Георгиев от София, който буквално запали себе си, а след това прегърна любимата си Юлияна, докато гори. Инцидентът стана през септември миналата година на метри от “Пирогов”, във финансовия офис на голяма верига пицарии.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

“Христо Казанджиев: Няма шанс “Газпром” да ни намали цената”, извежда на първа страница в. “Стандарт”

– Г-н Казанджиев, какви са наблюденията ви – работи ли КЕВР като независим регулатор, който взима икономически обосновани и политически необвързани решения?

– Разкритията на “Стандарт” за допуснати грешки при определяне на цената на входа за системата за пренос на природен газ показват много сериозен проблем в работата на КЕВР. Той се състои във факта, че един от най-квалифицираните експерти установява допусната грешка, която съвсем съзнателно се пренебрегва от останалите членове. И въпреки, че е в интерес на потребителите, не се предприемат никакви действия по корекцията. В какво се състои грешката? В съответствие с принципите на работа на комисията, специализираната администрация е изготвила доклад, определяйки един от базовите фактори – цената на газа на входа на газопреносната система. Цената на входа се определя като среднопретеглена величина от всички източници на доставка.

Прочети още от в. “Стандарт”

“Разходният популизъм на новата коалиция”, пише в. “Капитал”

Програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти за периода 2017 – 2021 г. не е изненадваща. На моменти e безкрайно обща и пожелателна, а на моменти – твърде конкретна. Някои разходни обещания се оформят като основните котви в мандата. В общия случай това е програма на ГЕРБ, която на определени места е “натегната” с патриотични елементи. В разписаните приоритети няма нищо скандално, което може само по себе си да разклати макроикономическата стабилност. Въпреки това опасенията, че подобна коалиция ще раздуе харчовете, се оправдават.

Общата макроикономическа рамка се запазва – неприкосновеност на валутния борд, запазване на всички основни данъци и стремеж към балансиран бюджет. Последното обаче е измамно, тъй като такъв се предвижда чак през 2020 г. Политическата заявка за дефицит през тази година означава само едно – нови разходи и ревизия на бюджета за 2017 г. Актуализацията изглежда неизбежна – както заради макроикономическите данни (в момента бюджетът е на излишък), така и заради новите разходни котви.

Прочети още от в ” Капитал Daily”

“Над 90% от българите живеят в дом от времето на социализма”, пише в. “Сега”

Въпреки огромния бум в строителството след промените се оказа, че българинът живее предимно в жилища, изградени по времето на социализма. Това показаха данните на НСИ за 2016 г., според които над 92% от домакинствата живеят в апартаменти и къщи, градени преди 1990 г.

Две трети от домовете, или 72.3%, са вдигнати в периода 1961-1990 г. – годините на т.нар. индустриално строителство, когато се оформят големите квартали спални като софийските “Люлин” и “Младост”. Както е характерно за повечето източноевропейски държави, огромен процент от населението обитава собствено жилище. У нас това се отнася за близо 90% от домакинствата и заедно с Румъния сме в челото на ЕС по този показател. Затова не е чудно, че живеещите под наем са едва 4 на сто.

Прочети още от в. “Сега”

“Здравният модел не работи за 94% от българите” пише в. “Труд”

Около 94% от българите възприемат здравния модел в страната като неефективен, показва проучване, изнесено по време на най-големия медицински форум у нас. Над 250 лекари от цялата страна присъстваха на Третата научно-практическа конференция на Българския лекарски съюз на тема “Здравеопазването – настояще и бъдеще. Новости в профилактиката, ранна диагностика и лечението в медицинaта” на 21 и 22 април в Несебър.

Данните показват още, че на 54% от здравноосигурените българи се е налагало да доплащат за медицински услуги, които им се полагат законово.

По думите на зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова, ако не се предприемат спешни промени в здравната система (нормативна база, финансов ресурс, кадрова обезпеченост), ще се задълбочи сега съществуващият тотален дисбаланс и ще настъпи кадрова катастрофа.

Прочети още от в. “Труд”

“Европейската комисия иска премахване на винетките”, четем във в. “Монитор”

Европейската комисия иска да бъдат премахнати винетките на територията на ЕС. Това са обявили двама представители на европейските институции пред Reuters. Идеята е да се въведе обща за съюза система, с която да се плаща за изминато разстояние, а таксите за по-големите замърсители да са по-високи.

Целта е от една страна да има общи принципи за пътните такси за леки коли и автобуси, пътуващи на дълги разстояния, които да са справедливи за всички. От друга – да се намали т. нар. въглероден отпечатък в транспорта.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

“Макрон и Льо Пен на балотаж”, пише в. “Стандарт”

Центристът Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен отиват на балотаж на 7 май. Това сочат първите екзит полове след приключване на първия тур на президентските избори във Франция, съобщи “Монд”.

Според проучванията на Ipsos-Sopra Steria независимият Макрон е получил днес подкрепата на 23,7% от гласоподавателите. На второ място се нарежда лидерката на Националния фронт Льо Пен с 21,7%.

Франсоа Фийон, чиято преднина от началото на кампанията бе стопена от скандал, свързан със съпругата му, е с 19,5%. Също толкова получава и крайнолевият Жан-Люк Меланшон.

Прочети още от в. “Стандарт”