Ина ВълчановаЖурналистката от БНР получава признание за романа си „Остров Крах” .

Журналистът и продуцент в радиотеатъра на Българското национално радио Ина Вълчанова е носител на Европейската награда за литература от България за 2017 г. Тя получава отличието на Европейската асоциация на книгоиздателите за романа си „Остров Крах” (изд. „Развитие”). Произведението е миналогодишният победител в Националния литературен конкурс на Корпорация „Развитие” и е третият роман на Вълчанова след „Потъването на Созопол” и „Записките на свинята”. Творбата е една от 12-те книги от Албания, България, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Малта, Черна Гора, Холандия, Сърбия, Турция и Великобритания, чийто превод ще бъде подпомогнат на различни европейски езици, съобщава „Дневник”.

“Остров Крах” бе избран от национално жури в състав проф. Амелия Личева – специалист по теория на литературата, университетски преподавател, Рада Шарланджиева – преводач, издател и журналист, Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека, Иван Голев – поет, белетрист и издател, и Бойко Ламбовски – поет и публицист, председател на Българския П.Е.Н център.

Останалите номинирани заглавия бяха повестта „Кротките” на Ангел Игов, сборникът разкази
„Любов, подслон, храна и вода” на Николай Фенерски и романът „Софийски дует” на Иван Димитров. В „Остров Крах” „се разказва за две жени, които разказват. Всяка от тях знае само своята част от историята и отделните парчета трябва да се наместват като пъзел. Разказва се за персоналните вселени, в които живеем – как те се различават една от друга и как си приличат. Разказва се за жени, за мъже, за деца и за котки. Разказва се за един остров. Разказва се за зодии и за голямата печалба от тотото. Но не се разказва за крах”, гласи представянето на романа. Откъс може да прочетете тук.

Останалите отличени произведения в тазгодишното издание на Наградата на Европейския съюз за литература са на Руди Еребара от Албания, Бианка Белова от Чехия, Калия Пападаки от Гърция, Халдора Тородсен от Исландия, Освалдс Зебрис от Латвия, Уалид Набхан от Малта, Александър Бечанович от Черна Гора, Джамал Курейши от Холандия, Дарко Тушевлякович от Сърбия, Сине Ергюн от Турция и Сунджийв Сахота от Обединеното кралство. Призовете ще бъдат връчени на церемония в Брюксел в края на май.

Европейските награди за литература се присъждат всяка година на изгряващи автори от 12 предварително определени държави. В инициативата участват общо 36 страни, като всяка година на ред са различни 12.

Предишните носители на наградата от България бяха „ Възвишение” на Милен Русков през 2014 г. и сборникът „Има ли кой да ви обича” на Калин Терзийски през 2011 г.

Конкурсът поставя много конкретни критерии за „изгряващ” автор: номинираните произведения трябва да са излезли не по-рано от последните 18 месеца, а авторите им не бива да имат повече от четири чисто белетристични книги, нито твърде много преводи в чужбина. Това обясни след номинациите поетът, публицист и председател на българския П.Е.Н. център Бойко Ламбовски. Организацията е избрана да координира избора на български победител, а националното жури е съставено на квотен принцип от различни организации в литературния бранш.