Сега четете
Светът чества 23 април – Международният ден на книгата и авторското право

Светът чества 23 април – Международният ден на книгата и авторското право

old bookПрез 1995 г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското право.

Датата е избрана не случайно. На 23 април са се родили и/или починали големи писатели като Уилиям Шекспир, Мигел де Сервантес и Владимир Набоков. Вероятно идеята за отбелязването на подобен празник е вдъхновена и от каталунската традиция на 23 април да се подарява книга.

Целта на Международния ден на книгата – наред с инициативи като буккросинг, „Голямото четене“, „Малкото голямо четене“, „Походът на книгите“,  изграждането на къщички за книги, създаването на онлайн медии и много други – е да насърчи четенето и книгоиздаването.

Титлата „Световна столица на книгата“ се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация.

През 2017 година за Световна столицата на книгата е избрана столицата на Гвинея Конакри.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обяви гръцката столица Атина за Световна столица на книгата за 2018 г.

Вижте и

По повод Маратона на четенето и Международния ден на книгата – 23 април, Регионална библиотека – Кърджали проведе редица инициативи, свързани с четенето. В продължение на 20 дни местни автори и общественици четоха приказки на деца от детските градини в града. На 6 април йовковци се срещнаха с лауреата на Национална награда за детска литература „Петя Караколева“ Юлия Момчилова. Родители четоха приказки на своите деца в детски отдел на библиотеката. На 21 април пък се проведе вечер с героите на Рик Диърдън под надслов „В света на Пърси Джаксън“. 

Програмата продължава на 26 април, когато детската писателка Мария Маринова ще гостува на ученици в СУ „П.Р.Славейков“. На 27-ми ще бъде финалът на фотоконкурса „#Четене“ за ученици. Целта на конкурса е да популяризира книгите, четенето като дейност и библиотеките.

През утрешния ден малките поети от Поетичен клуб „Вдъхновение“, с ръководител Божидара Ангелова, по традиция ще отпразнуват Световния ден на книгата с тяхната авторска театрално-поетична продукция „Приказ… тра-ла-ла-лки от големи за малки“. Те са поканили най-малките в училище, за да се забавляват заедно в света на приказките,  които ще преразкажат по свой собствен начин.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре