bulgariasat-1__1Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 приключи успешно всички основни процедури по монтажа и тестването от компанията Space Systems/Loral (SSL) в Пало Алто, Калифорния, съобщи БНТ.

В момента се извършва подготовка за транспортирането на сателита до площадката за изстрелване в Кейп Канаверал, съобщиха от компанията „България Сат“.

След изстрелването сателитът ще бъде позициониран в орбита на 36 000 км над Земята, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

Преди да започнат подготовката по транспортирането, инженерите на SSL и „България Сат“ са направили финални проверки на BulgariaSat-1, включително тест, предназначен да симулира разгръщането на слънчевите панели на сателита в среда с нулева гравитация, финална интеграция и проверка на антените на сателита, както и няколко други важни теста. Проверките гарантират, че сателитът ще работи безупречно през предвидения полезен живот.

Първият български геостационарен комуникационен сателит в историята ще осигури телекомуникационни услуги за потребителите в България, на Балканите и в останалата част на Европа повече на брой канали, с по-висока резолюция, увери Максим Заяков, изпълнителен директор на „Булсатком“ и на „България Сат“.

За транспортирането до стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, сателитът ще бъде опакован в специален контейнер, в контролирана среда, който гарантира, че въздухът около него е свободен от частици и че температурата и влажността вътре са регулирани. Когато сателитът пристигне на стартовата площадка, екипите на SSL, SpaceX и „България Сат“ ще работят заедно, за да го интегрират към ракетата-носител Falcon 9 на компанията SpaceX, и да го заредят с гориво.

След като бъде изстрелян от ракетата-носител Falcon 9 до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до българската позиция на геостационарната орбита.

В рамките на 30 дни след изстрелването апаратът ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой ТВ програми с високо качество за крайните потребители, информират от компанията.