Сега четете
Най-красивата библиотека в света

Най-красивата библиотека в света

bib4(1)Библиотека Клементинум в Прага е със сигурност една от най-красивите, а за жителите на чешката столица – определено най.

Клементинум е исторически комплекс от сгради в центъра на Прага, разположен непосредствено до Карловия мост.

Историята му започва от параклис, посветен на св. Климент през XX век. През Средновековието на това място е основан Доминикански манастир, който бил преобразуван в йезуитски колеж през 1556 г.

bib5

През 1622 г. йезуитите преместват библиотеката на Карловия университет в Клементинума и колежът се слива с университета през 1654 г. Йезуитите остават тук до 1773 г., когато Клементинум е превърнат в обсерватория, библиотека и университет от австрийската императрица Мария-Терезия.

Бароковата библиотека в Клементинум е отворена за пръв път през 1722 година, като част от Йезуитския университет. Тя пази над 20 000 тома от предимно чужда теологическа литература от началото на XVII век до наши дни.

bib1(2)

През 1781 година тук е открита библиотека на Чешката литература с директор Карел Рафаел Унгар. Някои от най-старите книги тук са изпратени на Google за сканиране и ги има в Google Books.

Вижте и

Тъй като библиотеката е рядко и малко познато съкровище, тя се свързва с няколко малко познати факта: Клементинум е бил третият най-голям йезуитски колеж в света; той е най-старата метеорологична станция в Чехия и записването на местното време започва тук през 1775 г., като продължава да функционира и днес; Клементинум е споменат в един от романите на испанския писател Хорхе Луис Боргес.

bib6

 

източник: magnifisonz.com

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре