Сега четете
Завишени стойности на уран и във водата на Велинград

Завишени стойности на уран и във водата на Велинград

2111119701Спира се водоподаването на части от града и пет околни села.

В Регионалната здравна инспекция-Пазарджик са постъпили данни от мониторинговото наблюдение на водоснабдителното дружество „ВКТВ-Велинград“ за получени нестандартни резултати по радиологични показатели – естествен уран, от проби питейна вода в три от водоснабдителните зони на регион Велинград. Това съобщават от Инспекцията.

Директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова е разпоредила предприемането на спешни действия от страна на доставчика на питейна вода за отстраняване на всякакъв възможен риск за здравето на населението.

Разпоредено е на ВКТВ-Велинград незабавно спиране на водоползването за питейни нужди от проблемните водоизточници, осигуряването на достатъчни количество качествена питейна вода, отговаряща на изискванията на Наредба 9 на МЗ и извършването на учестен мониторинг.

Спряна е водата в зоните на с. Грашево, махала „Мечо корито“, селата Св. Петка, Юндола, Пашово, части от кв. „Чепино“ и малка част от кв. „Лъжене“ на Велинград. Това показват резултатите от взетите проби на питейната вода. Към момента все още няма информация какви са стойностите на отклонения от стандартните показатели.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик Фани Петрова съгласува информацията с Министерството на здравеопазването.

За БНР кметът на Велинград Костадин Коев, посочи че трябва да бъде съставен констативен протокол от РЗИ – Пазарджик.

Вижте и

„Нямам още нищо черно на бяло, за да мога да кажа. Обадих се на директора на
ВиК-дружеството. Оттам вече пътуват за Пазарджик. Като ми дадат констативния протокол от Пазарджик, ще можем да коментираме нещо конкретно“, каза кметът на Велинград.

Проверки на питейната вода текат в цялата страна. Върховната административна прокуратура нареди на главния държавен здравен инспектор да провери как се спазват нормативните изисквания за безопасност на водата.

Институцията се е самосезирала по информация в медиите за наличие на уран в питейната вода в Хасково и Първомай. Оказа се, че уран над нормите няма във водата на Първомай.

източник: dnes.dir.bg
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре