Сега четете
Недялко Славов: Трябва ни вяра, трябва ни идеал

Недялко Славов: Трябва ни вяра, трябва ни идеал

5448706Днес, в навечерието на Световния ден на книгата, книжарници „Хеликон” връчиха приза „Цветето на Хеликон“ на Недялко Славов. Неговият роман „Камбаната” е най-продаваната книга на български автор за миналата година.

Авторът Славов не присъстваше на награждаването, тъй като днес представя книгата си в Шумен, но от негово име статуетката прие Румен Леонидов.

БГНЕС обаче се свърза със Славов по телефона, първо, за да го поздравим за отличието и за да му зададем няколко въпроса.

Написах тази книга, защото трябваше да я напиша. Скромното ми разбиране за литературата е, че тя трябва да казва истината. А истината е тази, че вече трябва да се удари камбаната. Самото мълчание вече става застрашително, плашещо. Трябва ни вяра, трябва ни идеал, нашият народ се топи и физически, и духовно, изчезва, сподели писателят.

Запитан дали е очаквал читателски успех, Славов каза: „Да. Вярвах. Има неща за които всички знаем, а всички мълчим. Обикновено когато това се каже през литературата, се получава и голяма читателска акустика. Благодаря на хората! Явно „Камбаната“ им е необходима и вярват в нея”.

Бойко Ламбовски отбеляза, че рядко съвпада вкусът на журито с вкуса на публиката. „Аз мисля, че тази година можем да отбележим още нещо. Вероятно тежестта, стойността на литературната награда „Хеликон” вече работи и за популярността на наградената книга и помага едно такова произведение да стигне до по-голям брой читатели”, каза той.

Людмила Еленкова от „Хеликон” посочи от своя страна, че съвпадението между жури и публика се случва за трети път. Две предишни книги, в две предишни години – „Кратка история на самолета” и „Сестри Палавееви” – по същия начин получиха одобрението и на публиката, и на журито.

В книжарница „Хеликон-Витоша” този следобед бяха раздадени и наградите за къс публикуван разказ на автори до 35 г. „Рашко Сугарев“ от Национален дарителски фонд „13 века България“.

Директорът на Фонда Митко Тодоров отбеляза, че днес е 20-ото издание за конкурса, а журито отбеляза, че с трудност са определили лауреатите и не е имало слаб разказ в този конкурс. „Тази година може би без един-два разказа, всички останали бяха на ниво”, каза Деян Енев.

Третата награда взе Божидар Георгиев за разказа „Ретро фото „Сладката носталгия”. Втората награда отиде при Вержини Ованесян за разказа „Прогноза за времето”. Първа награда получи Мартин Колев за разказа „Черни квадрати”. Самият той отбеляза, че радостта му е двойна и защото награждаването се случва в книжарница „Хеликон”, където преди време работел.

Вижте и

Своят разказ „С България в сърцето“ прочете и най-малката участничка в конкурса Филиз Палаз. Тя е само на 12 години, но вече има издадена и книга – „Вълшебства”.

Всъщност малкото момиче вече пише от три години. Пише всичко – разкази, есета, басни, стихотворения, приказки. Прави го, защото обича да се занимава с това, приятно й е когато пише. Тя е от Карлово и призна, че за да пише много се вдъхновява от природата около нея. Има поощрителна награда от конкурс в Радомир.

БГНЕС припомня, че романът на Славов спечели наградата „Хеликон“ за нова българска художествена проза 2016. Така за първи път в петнайсет годишната история на наградата „Хеликон” един автор получава Орлето в две последователни години. Славов печели престижната награда с петия си роман „Камбаната“ (издателство „Хермес“) за втори път. С предишния си „432 херца“ той печели наградата за 2015 година, а „Портрет на поета като млад” бе номиниран през 2014 година.

Миналогодишният носител на приза „Цветето на Хеликон“ бе Катерина Хапсали – за романа си „Гръцко кафе“. Сред досегашните носители на наградата са Виктор Пасков, Алек Попов, Боян Биолчев, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев, Михаил Вешим, Георги Господинов.

източник: БГНЕС

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре