Сега четете
Съветът на Европа: Журналистите търпят натиск, насилие и цензура

Съветът на Европа: Журналистите търпят натиск, насилие и цензура

Европейските журналисти често са подложени на натиск, насилие и цензура, сочи доклад на Съвета на Европа. Проучването е проведено сред 940 журналисти от всички 47 държави членки на съвета, както и Беларус, от април до юли 2016 г. Почти една трета от журналистите са били жертва на физическа саморазправа в последните три години, сочи изследването.

Около 69% са били подложени на психологическо насилие, натиск, цензура, заплахи и оронване на престижа. Малко над 53% от журналистите са се оплакали от интернет тормоз, в който влизат обвинения за пристрастие, персонални нападки и заплахи. 50% от анкетираните са посочили, че са били заплашвани онлайн от конкретни групи хора, а 46% са получавали закани за физическа саморазправа. Други 46% са получавали натиск от политически групи, 35% – от полицията, а 39% са били обект на наблюдение. Цели 23% са били сплашвани с разследване, арест и съдебни дела заради работата им.

Почти три четвърти от анкетираните са заявили, че се опасяват от това, че са наблюдавани и не могат да защитят анонимността на източниците си. За случаи на кражба, конфискация или повреждане на собственост, свързани с тяхната работа, съобщават 21% от журналистите. 13% от жените са били подложени на сексуален тормоз. От физическо насилие са се оплакали журналисти предимно от Кавказкия регион и Турция, но има и единични случаи в държави членки на Европейския съюз. Въпреки това голяма част от участвалите в проучването са получавали заплахи за физическа саморазправа повече от веднъж.
Страхът от бъдещи прояви на насилие, било то физическо или психологическо е водещ при повече от половината участвали, като една трета от тях се страхуват за сигурността на своите семейства и близки. Като резултат, повечето журналисти изпитват страх от работната им среда и често си налагат автоцензура. Един на всеки пет участвали е заявил, че изпитва натиск при съставяне на материалите си по начин, който да бъде угоден на работодателя му. Едва 36% от журналистите заявили, че подобни инциденти ги мотивирали да работят още по-добре и да се противопоставят на цензурата.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре