bill-oreilly-lost-custodyБилл О’Райли, смятан за „Ястребът“ на американската консервативна журналистика повече няма да работи в телевизията. Това съобщи 21st Century Fox, в чийто състав влиза телевизионният канал.

Водещият е обвинен в сексуален тормоз. Компанията се опасява, че ако той остане на екрана, ще отблъсне много от рекламодателите и ще накърни публичния имидж на медията. Това съобщи от АФП.

Досега Бил О’Райли и неговата ежедневна емисия в 20 часа „Факторът О’Райли“ беше сигурна инвестиция, която само увеличаваше стойността си, особено с издигането на консервативните ценности и Доналд Тръмп. Водещият го бе канил в студиото си за интервюта няколко пъти и минаваше за негов приятел.

350F391F00000578-3631323-image-a-36_1465395748980

Предаването на О’Райли е на екран от 1996г. и от години бие рекорди по аудитория. През първото тримесечие на настоящата година то има 3.98 млн. зрители.

Водещият носеше на компанията собственик на „Фокс нюз“ – „ 21st Century Fox“ милиони долари приходи. Според данни на „Kantar Media“ между януари 2015 и септември 2016, той е осигурил приходи от реклама на стойност 297 млн долара.

През април обаче нещата се обърнаха с главата надолу за Бил О’Райли, когато „Ню Йорк таймс разкри, че О’Райли, и „Фокс“ са платили около 13 млн. долара на пет жени в замяна на мълчанието им и отказ от съдебно преследване срещу водещия за сексуален тормоз.

Както се казва в разпространеното изявление, след подробно и внимателно проучване на обвиненията» срещу ОРайли самият той и компанията са решали, че водещият «няма да се върне в телевизия Fox News.

О’Райли е в отпуск, планирало се е той да се върне на работа в понеделник.

Както отбелязва New York Magazine, не е известно, ще позволил ли  Fox News на водещия да се появи в ефир за последен път, за да сбогува със своите зрители.

Коментирайки уволнението си, Бил О’Райли подчерта, че причината са голословните обвинения по негов адрес. Говорейки за кариерата си във  Fox News, където той работи над 20 години, О Райли заяви, че “е невероятно горд с това, че е създал и е бил водещ на едно от най-успешните новинарски предавания в историята, което е информирало и развличало американците, а и има значителен принос за превръщането на Fox в доминираща новинарска мрежа”.