news_press“Кабинетът ще се хареса, защото ще дава пари”, четем във в. “Стандарт”

– Господин Симеонов, с какво 44-ият парламент е различен от предходния ?

– Няма как да не се позова на анализа на Института “Иван Хаджийски”, че в този парламент има от всичко по едно, а в предишния-от всичко по две. Помните добре, че имаше две десни формации, едната от които се раздели на още, две леви, две националистически, а на финалния етап имаше и две етнически заради отцепилите се от ДПС в ДОСТ няколко депутати. Имаше също много претенденти за резервни депутати в лицето на някои от по-малките коалиции. Сега вариантите за маневриране не са толкова големи. Втора и много важна разлика, е че сега имаме управляващи и опозиция, двуполюсно разделение. България дълго време беше свикнала да живее в еднополюсен модел, в който всичко се върти около ГЕРБ. Още една силна разлика е, че в предишния мандат като че ли всякакви обществени интереси бяха представени, а сега ще имаме силни извънпарламентарни алтернативи. Една от тях е Слави Трифонов, който пък даде ултиматум на парламента и очевидно ще развива тази ниша. Другата е десният либерален прозападен лагер, който остана непредставен и явно няма да се примири с тази роля.

Прочети още от в. “Стандарт”

“Санирането вече няма да е безплатно за всички” е водещo заглавиe на в. “Сега”

Въпреки скандалите и течащите блокове програмата ще продължи, но младите работещи семейства ще трябва да поемат част от разходите

На фона на непрекъснато растящите скандали за завишени цени при санирането и за нарушена финансова дисциплина, за пълна липса на контрол и за протекли блокове “безплатната” програма ще продължи. Част от “щастливците” обаче занапред ще трябва да поемат свой дял от разходите. Обновяването на старите жилищни блокове ще е безплатно само за социално слаби и пенсионери.

Прочети още от статията на в. “Сега”

“Сделките за тримесечието: Молове за фондове от ЮАР”, четем на първа страница в. “Капитал Daily”

След силен край на миналата година с две големи сделки в края на декември – за гръцката ОББ и излизането на американския инвестиционен фонд Advent от “Девин”, последва затишие в сливанията и придобиванията. До момента, в който дойде нашествието на южноафрикански фондове към три софийски мола за общо около 500 млн. евро. През април беше обявена и още една голяма сделка – ВАТ ще плати на свързания с Делян Пеевски “Булгартабак” 105 млн. евро за цигарените марки на холдинга в България и за дистрибутора му ЕЛД.

Извън тези големи за мащабите на местния пазар сделки годината започва умерено – с приблизително същия брой транзакции като предходната, които в основната си част са за суми под 50 млн. евро.

Прочети още от в ” Капитал Daily”

“Консулт в КЕВР вдига цената на водата” четем във в. “Монитор”

Консултациите, които правят ВиК дружествата с експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), за своите бизнес планове, нерядко водят до завишаване на първоначалните им искания за поскъпване на водата. Това се случва, въпреки че регулаторът трябва да защитава интересите на потребителите и съответно да занижава до възможния минимум исканията на фирмите. Данни от заявленията на фирмите, публикувани в сайта на регулатора обаче сочат, че вместо да понижават щенията на ВиК дружествата, срещите с експертите на КЕВР често водят до обратното. Няколко са подобните случаи показа проверка на “Монитор”. Най-драстичният е със заявките, подадени от ВиК в Сливен, което е държавно дружество. В края на юни миналата година оттам са поискали за настоящата 2017 г. цена без ДДС за предлаганата от тях услуга по 1,923 лв. кубик или почти 2,31 лв. с ДДС.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

“Парламентът започва с разпит на министри” четем на първа страница на в. “Труд”

Димитър Главчев е новият председател на НС

Мнозинството на 44-тото народно събрание започва с ревизия на работата на служебния кабинет. Това стана ясно от изявленията на депутати от ГЕРБ непосредствено след края на официалната церемония по заклеването на избраниците и гласуването на ръководство на 44-тия парламент.

В четвъртък на парламентарната трибуна ще застане вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева. Точно председателството ни през 2018 г. е темата, по която парламентарно представените партии обявиха още след изборите консенсусна линия.

В сряда от БСП категорично настояха министрите на екологията, регионалното развитие и здравеопазването да отговарят в петъчен парламентарен контрол за водата с уран в Хасково.

Прочети още от в. “Труд”

“Бира “Айляк” мести производството си от Гърция в България”, пише в. “Капитал”

До края на годината българската крафт (занаятчийска) бира “Айляк” ще се произвежда във фабрика в страната, а не в гръцка пивоварна в Серес. Това съобщи за “Капитал” създателят на пивото Георги Христов, който търси да наеме подходящо помещение за реализация на проекта си.

Плановете на Христов и неговата компания – “Фийл гууд брю ко”, изискват фабриката да е разположена в индустриалните квартали на София. Помещението трябва да е около 500 – 1000 кв. метра, търси се готова сграда с трифазен ток и работеща пречиствателна станция, обясни той. Възможният капацитет ще е около 200 хил. литра годишно.

Прочети още от в ” Капитал Daily”

“Турция няма да уплаши Европа, но Франция може”, пише в. “Сега”

България като остров на стабилност ще играе ролята на коза между лъва и дракона.

Островът на стабилността, за какъвто се мисли България, е химера. А химера според древногръцката митология е митично създание, което отпред е лъв, отзад е дракон (или змия), а по средата е коза. След референдума в Турция миналата неделя и пред първия тур на президентските избори във Франция идната неделя България има всички основания да се чувства като нещо по средата между две тревожни събития. И едното, и другото ще се отразят върху бъдещето на Европа, от която България черпи своята илюзия за стабилност.

Прочети още от в. “Сега”

“Туристи бягат от нашето Черноморие заради лоша храна” пише в. “Труд”

Качеството на храната в много туристически обекти по българското Черноморие не отговаря на изискванията на туристите. Това заявиха експерти по време на специализираното изложение “Храни и напитки”, което се проведе край Варна. Според тях ол-инклузивът в хотелите е занижил стандартите за качество, което принуждава част от туристите да предпочитат чужди дестинации, информира БНТ.

Българското Черноморие може да стане по-привлекателна дестинация за туристите, ако се подобри качеството на храната в хотелите и ресторантите. Това заявиха собственици на туристически обекти край морето. Днес те се срещнаха с производители и доставчици на хранителни продукти от страната и чужбина, за да подберат най-доброто за своите клиенти.

Прочети още от в. “Труд”

“Всеки трети осмокласник се чувства аутсайдер в клас”, четем във в. “Монитор”

30% или всеки трети от българските ученици на 15 години твърди, че се чувства като аутсайдер в клас. За страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) този дял е едва 17 на сто. Това показва поредното изследване на PISA за физическото и емоционално състояние на учениците.

Същевременно 68 на сто от българчетата споделят, че са част от живота на училищната общност. За страните от ОИСР този процент е 73. Децата, които се чувстват като аутсайдери в клас обаче, имат с 22 точки по-ниски резултати по природни науки в PISA, отколкото на 15-годишните, които се чувстват част от училищния живот.

Повече от половината български ученици на 15 години – 61% пък се притесняват да не получат ниски оценки. Същият страх изпитват и две трети от техните връстници в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. Момичетата показват по-висока тревожност за постиженията си в училище.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

“Най-много пестициди в броколите”, пише в. “Стандарт”

97% от храните в ЕС са без пестициди или с остатъчни количества, които са в законовите рамки. Това показва доклад на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA). За анализа са взети 84 341 проби от патладжани, банани, броколи, зехтин, портокалов сок, грах, чушки, десертно грозде, жито, масло и яйца. Най-високото превишение на законовите норми е регистрирано при броколите (3,4% от пробите), следвани от десертното грозде (1,7%). Редки превишения са регистрирани при зехтина, портокаловия сок и кокошите яйца.

97 процента от хранителните проби, взети в ЕС през 2015 година, са в рамките на законовите ограничения, а над 53 процента са без количествено измерими остатъци. Данните са съотносими с измерванията от 2014.

Докладът на Службата за 2015 година показва, че най-чисти са биологичните храни. 99,3% от пробите на биологични храни са били без пестициди или с остатъци в законовите рамки.

Прочети още от в. “Стандарт”