macdonaldsНякъде към 1989 или 1990 г разбрах какво означава най-големият „Макдоналдс” . Пътувах през Централна Америка, Оклахома, където е невъз можно да отминеш рекламата на „най-големия на света” и да не спреш за добро похапване.

Беше прекрасно местенце, построено в стила на пейзажа. В този период аз разглеждах Америка, а няма нищо по-американско от „Макдоналдс”. Филмът за неговия основател – пътуващия търговец Рей Крок, е умен и забавен. Брилянтният и вдъхновяващ сценарий е от Робърт Сийгъл. Майкъл Кийтън портретира новатора Макдоналд- едновременно гений и дявол. В този смисъл протагонистът на филма е и неговият негативен герой.

Режисьорът Ханкок засне преди това „Спасението на мистър Банкс” (за Питър Пан) за опита на Уолт Дисни да превърне една страховита история в анимация за масово забавление. Оказва се, че Дисни и Крок са се познавали като шофьори по време на Първата световна война. Това е знаменателно, сигурна съм. „Основателят” (оригиналното заглавие на филма – б.р.) е подобен на всички истории за американеца, движен от скрита енергия. Това не е филм за някакъв вид храна. Това е филм за бизнес и как новато-рът Крок промени радикално Америка.

New York Times

В полето на маркетинга е популярно правилото: „Когато се появява някаква нужда, идва и стандартът.” Използването на това правило е ръководило екипа на филма на Лий Ханкок в портретиране-то на Макдоналдс. Управата на „Макдоналдс” не е правила опити да се намесва във филмовата продукция -това щеше да се тълкува като непреднамерено промотиране на филма. В сходна ситуация фейс-бук избра да не се противопоставя срещу непривлекателния портрет на своя шеф Марк Зукър-бърг в лентата „Социалната мрежа”. Заради бизнес сюжета и неясните или позабравени подробности на сделката с появата на филма възникват противоположни мнения и изказвания. Те невинаги са искрени или честни.

Робърт Гибс, главен шеф на отдела по комуникации на „Макдоналдс”, твърди, че Рей Крок не е спазил устната сделка да плати на братята МакДоналс процент от неговата печалба. Джейсън Френч, внук на по-големия син Дик на МакДоналд, заявява, че дядо му не се е договарял с Крок, а е бил въвлечен в корпорацията след смъртта на Крок. Той допълва, че братята не са толкова засегнати заради парите, а заради навика на Крок да се назовава „основател” на „Макдоналдс”.

СЮЖЕТЪТ НА ..СДЕЛКА ЗА МИЛИОН БУРГЕРИ

Задкулисните игрички около създаването на империята „Макдоналдс” са в основата на сюжета на „Сделка за милион бургери”.

Главният играч е пътуващият търговец Рей Крок (Майкъл Кийтън). Той се запознава с братята Мак и Дик МакДоналдс, които държат заведение за бързо хранене в Сан Бернардино, Калифорния, и се впечатлява от тяхната техника за бързо приготвяне на храната Братята привличат многобройна клиентела, но нямат идеи за разрастване на бизнеса. Крок успява да вземе компанията и поставя основите на легендарния франчайз „Макдоналдс”.