Новоизбраното 44-то Народно събрание се събра на първото си заседание. То бе открито от най-възрастния народен представител  – депутата от ПГ “БСП за България” Тома Томов.

Народните представители положиха клетва. Депутатите се заклеха в името на Българияда спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Председателстващият заседанието Тома Томов призова депутатите да затворят очите си и да погледнат със сърцата си, за да се върнат назад в историята и да си спомнят Оборищенското събрание. По думите му в него са участвали хора, които не мислят за кариера, не сключват сделки и не правят компромиси. Той цитира Захарий Стоянов, че тези хора са ангели.

Вярвам, че Христос възкръсна, че има видим и невидим свят и в този голям невидим свят тези ангели, които дадоха живота си, гледат нас, искат да успеем, да не се спънем и да не се провалим, заяви Томов.

Трябва най-сетне да оправим дома си, да има благоденствие, да дойдат златните години и да върнем децата си тук, посочи той и добави, че не е достатъчно само навън да са цъфнали дърветата, а трябва под тях да няма мъка и отчаяние.

Вече започнаха изявленията на представители партиите и коалициите в Народното събрание.