ГЕРБ влиза в този парламент със заявката за пълен четиригодишен мандат, заяви Цветан Цветанов

ГЕРБ влиза в този парламент със заявката за пълен четиригодишен управленски мандат, заяви Цветан Цветанов от името на ПГ на ГЕРБ при откриването на 44-то Народно събрание днес.
За нас управлението не е самоцел, това означава, че ние получаваме силна управленска енергия само от успехите и развитието на държавата. При управленска формула, която води до застой, не е обществено приемливо да се управлява напук и на всяка цена, каквито примери помним в управленията на БСП и ДПС, посочи Цветанов. Той допълни, че управлението е синоним на развитие и просперитет, а не на безскрупулно задържане на властта.

Цветанов отбеляза, че управленската програма на ГЕРБ залага на реални решения за развитието на България. По време на кампанията заявихме, че няма да обещаваме нищо, което не можем да изпълним. Не искаме да правим политики, които да се харесат само заради популистки заряд, коментира той и посочи, че хората са избрали рационален управленски модел.

Той изрази надежда коалиционната формула да доведе до политическо съгласие по националните приоритети. ГЕРБ ще настоява за прозрачност и ясни принципи на управлението, за да не бъдем жертва на партийни и вътрешнокоалиционни интриги, каза Цветанов. Той заяви, че очаква в рамките на новата управленска формула да няма място за политически рекет и подобна порочна практика да остане само лош пример от миналото. Ние вече работихме в условията на вътрешна и външна опозиция и трупахме негативи, в това число и чуждите.

В резултат поради крайна необходимост, а не заради каприз или политически егоизъм, избрахме варианта да отидем на нови избори пред това да продължим да управляваме с цената на неприемливи компромиси. Направихме нелек избор и платихме цената за този избор, но в крайна сметка отново спечелихме вота на избирателите, припомни той.

По думите на Цветанов последните социологически изследвания показват, че близо половината българи очакват следващото управление да е дясноцентристко. Изборната ни победа следователно е свързана с масови очаквания именно около ГЕРБ да се консолидира бъдещото управление на страната, посочи той.

Цветанов заяви, че управленската програма на ГЕРБ залага на реални решения за развитието на България.

ГЕРБ е наясно, че поема своя нов управленски мандат в усложняваща се и дори взривоопасна международна обстановка, когато е необходима органична връзка между външнополитическа управленска компетентност, международна легитимност на властта у нас и безпощадна яснота по националните приоритети, отбеляза той и добави, че е нужен не само политически, но и обществен консенсус по тези приоритети.

Политическият профил на ГЕРБ е отдавна добре познат в страната, Европа и по света и това е гаранцията, че крайни форми на национализъм, каквито се вменяват от опозицията, няма да бъдат допуснати, добави той.

Цветанов каза, че в парламента ГЕРБ ще работи със съзнанието, че за кратко време българите очакват реални резултати в редица области – продължаване на съдебната реформа, борбата с корупцията на всички нива, стандарт на живот, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване, национална сигурност и икономически просперитет.

ПГ на ГЕРБ гледа на референдумите като на работещ демократичен механизъм за обратна връзка по най-важните и актуални теми. Заявяваме твърдото си намерение да превърнем в законодателни актове и последващи управленски действия резултатите от референдума, произведен едновременно с президентските избори в края на 2016 г., декларира Цветанов.

ГЕРБ се ангажира с последователно прилагане и контрол на приетите политически действия и произтичащите от тях решения за промени в изборното законодателство на страната. Ние сме категорично против идеите на президента за промени в изборното законодателство, противоречащи на конституцията и ограничаващи изконните права и свободи, гарантирани на българите от върховния закон на държавата ни, заяви той.

Националната ни сигурност няма алтернатива и няма цена, която да е висока, когато става дума за опазване на границите, собствеността и живота на българите, коментира още Цветан Цветанов и посочи, че от ГЕРБ поставят като приоритети законодателните инициативи, произтичащи от нуждите на националната ни сигурност. Ще продължим неотклонно по пътя на евроатлантическата интеграция, каза още той.

Цветанов изрази желанието на ПГ на ГЕРБ да работи в 44-то Народно събрание в условията на добронамереност, непредубеденост и в диалог с останалите партии.

Корнелия Нинова: Не успяхме да спечелим Избори 2017, но състезанието не е приключило

Не успяхме да спечелим Избори 2017, но състезанието не е приключило, намираме се на полувремето, каза председателят на ПГ на “БСП за България” и на БСП Корнелия Нинова в речта си при откриването на 44-то Народно събрание. Продължаваме промяната и тя ще стане, заяви Нинова.
Тя посочи, че в политиката има управляващи и опозиция, има и правила, и морал. Ние сме опозиция в 44-то НС и политическа и управленска алтернатива на ГЕРБ, заяви Корнелия Нинова. Близо един милион вярват, че “БСП за България” носи промяна, каза тя и добави: “Няма да ви предадем в 44-то НС”.
Нинова открои теми, по които трябва да се търси национално съгласие. Най-важното е да защитим националния интерес на България – гарантиране на суверенитета и националната сигурност и обединен и силен ЕС, посочи тя. По думите й българското председателство на ЕС трябва да бъде общ приоритет. Нинова призова и за национално съгласие по демографската криза.

Тя посочи, че ще подкрепят увеличение на учителските заплати, но само това няма да реши проблемите в образованието. Според Нинова най-сериозни са различията с ГЕРБ в политиката по доходите и борбата с бедността и в здравеопазването.

Тази седмица внасяме закон за храните, закон за държавните и общински предприятия и искане за изслушване на КЕВР, посочи председателят на БСП. Тя посочи, че ще предложат заплатите на депутатите да се замразят със задна дата – края на 43-то НС. За нас това е солидарност и съпричастност с българските граждани и личен пример, коментира Нинова.

Веселин Марешки призова да се сформира стабилно правителство, което да работи в пъти по ефективно от предишните

 

Председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки призова да се сформира стабилно правителство, което да работи в пъти по ефективно от предишните. Той се отказа от предварително подготвеното си слово за откриването на 44-ото Народно събрание.

Аз също мога да кажа, че понеже оградата не е ефективна, ще я надстроим с два метра, преди да замразим депутатските заплати, ще ги намалим наполовина, и какво от това, коментира той. Какъв е смисълът от целия този театър, да не кажа цирк, ако нищо добро не се случва за българските граждани, за българската държава, посочи Марешки.

Той призова колегите си депутати за повече морал, повече почтеност, повече прагматизъм в политиката. Да възвърнем достойнството и авторитета на българското Народно събрание и на българския народен представител, поиска Марешки. Да направим стабилно правителство, което да работи в пъти по-ефективно от всички правителства досега, и крайната цел на всичко това е просперираща българска държава, проспериращ български бизнес, благоденстващ български народ, каза той.

Мустафа Карадайъ: Необходимо е да се сложи край на разделението, на омразата, на деструктивното поведение

Необходимо е да се сложи край на разделението, на омразата, на деструктивното поведение като цяло, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на първото заседание на 44-то Народно събрание днес.

Той припомни, че тезата за обединение е била в основата на предизборната кампания на ДПС и посланията са били за обединителен патриотизъм.

Нашите послания са отговор на явните изисквания на геополитиката, посочи Карадайъ. Той отбеляза, че ДПС нееднократно е предупреждавало, че разделението на обществото и езикът на омразата не могат да водят до развитие.

Карадайъ посочи необходимостта от ясно формулиране на онези национални приоритети, които са условие за нашето бъдещо общо развитие, да се осъзнае силата на обединението и необходимостта от него, да се изоставят партийните сметки.

Не може да говориш за демокрация, като ограничаваш права, не може да апелираш за европейско развитие, като загърбваш европейски ценности, посочи председателят на ДПС.

Той призова за модел за създаване на мнозинство на ценностна основа, който да гарантира сигурност и стабилност на страната и достойно място в евро-атлантическите структури, в които членува България.