Сега четете
Бойко Ламбовски – поет на април в Столичната библиотека

Бойко Ламбовски – поет на април в Столичната библиотека

library-protest-16Поет, публицист, преводач, есеист, белетрист и журналист, Бойко Ламбовски е едно от емблематичните имена в съвременната българска литература, известен също и с многобройните сценични представяния на поезията си.

Бойко Ламбовски е роден на 13 март 1960 г. в София. Завършил е столичната Френска гимназия , следвал е психология в Софийския университет, дипломирал се е в Литературния институт „А. М. Горки“ в Москва през 1987 г.

Работил е като журналист и преводач на свободна практика, като преподавател по литературно майсторство в Студентския дом на културата, като директор на Националния център за книгата в министерството на културата, като редактор в различни вестници и списания. Сега работи като завеждащ отдел „Култура“ във всекидневника „Сега“.

Пише поезия, есеистика, публицистика, проза, литературна критика, сценарии, фейлетони. Занимава се и с преводачески труд, превежда главно от френски и руски.

Издал е девет книги с поезия, една с публицистика и есеистика, една с проза (разкази) и една книжка за деца. Негови стихове са превеждани на сръбски, немски, английски, френски, руски, чешки, полски, италиански и др. езици.

В негов превод са излезли над 15 издания, между които книги от Йосиф Бродски, Робер Деснос, Николай Гумильов, Соломон Волков, Ги дьо Мопасан, Жан дьо Лафонтен, Андрей Вознесенски.

Член на журито на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 1995 – 1996, 2001, 2003 – 2006 и 2008 г.

Член на журито на националната награда за съвременна българска художествена проза „Хеликон“ от основаването през 2002 до 2006 г, а след това и през 2010 г и от 2013 до 2015 г.

Член на журито на националната Славейкова награда за лирично стихотворение за 2006 г, 2007 г и 2011 г.

Член на журито на националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов“ за 2007 г. и 2009 г.

Вижте и

Член на журито на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“, организиран от Община Бургас в партньорство с Министерството на образованието и науката, Регионалния инспекторат по образованието и Къща-музей „Петя Дубарова“.

Председател е на българския П.Е.Н.-център от 2014 г.

На 24 април 2017 г. (понеделник), в Литературния клуб на Столичната библиотека (пл. Славейков 4),  Бойко Ламбовски ще изнесе рецитала „А аз само така – минавам“.  За автора и неговото творчество ще говори проф. Владимир Трендафилов, водещ на вечерта ще бъде Петър Чухов.

Входът е свободен, а читателите на Столичната библиотека могат да се запознаят с книгите – авторски и преводни – на Бойко Ламбовски, които са на разположение, изложени във витрини на втория етаж в направление „Обслужване”.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре