Говорител на Белия дом се извини за: „Асад е по-лош от Хитлер“

white houseГоворителят на Белия дом Шон Спайсър се извини за коментар за Башар Асад, в който той направи препратка към Хитлер и Холокоста, но думите му прозвучаха все едно, че омаловажава престъпленията на нацисткия режим.

„Най-искрено си признавам, че погрешка направих един неуместен и безчувствен коментар във връзка с Холокоста“, каза Спайсър и допълни, че поднася извиненията си и че е допуснал гаф.

Говорейки за химическата атака в Сирия, говорителят на Белия дом Спайсър каза, че Асад е по-лош от Хитлер, предаде Франс прес.

„По време на Втората световна война не се използваха химически оръжия. Един толкова отвратителен човек като Хитлер дори не падна толкова ниско, та да използва химически оръжия“, каза Спайсър на ежедневната си пресконференция в Белия дом.

Това изказване обаче изглеждаше като омаловажаване на престъпленията на нацисткия режим и Спайсър бе разкритикуван заради него. Той побърза да внесе яснота в думите си относно Хитлер и химическите оръжия, след като журналистка призова да го направи.

„Що се касае до зарина, Хитлер не е използвал този газ върху собствения си народ по същия начин като Асад. Знам че той ги отнесе в центровете на Холокоста. Но аз имах предвид начина, по който Асад ги (химическите оръжия) използва, когато отиде в градовете и ги хвърли върху стотици невинни, насред градовете“, каза Спайсър.

Малко по-късно говорителят, обвинен, че може би забравя милионите умъртвени, в това число и германци, в газовите камери на нацисткия режим, публикува изявление, в което каза: „По никакъв начин не се опитвам да омаловажава ужаса на Холокоста. Опитах се да създам контраст с тактиката, изразяваща се в използване на самолети за хвърляне на химически оръжия по населени места. Всяка атака срещу невинни хора е осъдителна и непростима“.

Предният ден Спайсър се измъкна от въпрос на журналист, който попита дали Тръмп смята Асад за военнопрестъпник. Той каза, че „съдилищата ще решат това“. Вчера Спайсър породи и объркване с думи, които наведоха на мисълта, че Тръмп е готов да действа военно, ако сирийският режим пуска повече варелни бомби – оръжие, което сирийската армия използва редовно днес. После той взе думите си обратно, припомня Франс прес.

Шон Спайсър заяви също така, че не вижда в бъдеще стабилна и мирна Сирия, в която Башар Асад ще е начело й, предаде Ройтерс. „Не виждам бъдеща Сирия, която ще има Асад да лидер на това управление“, каза той.

Спайсър призна, че най-голямата дъщеря на американския президент Доналд Тръмп – Иванка, е повлияла на неговия отговор на сирийската химическа атака, предаде Асошиейтед прес.

Вижте и

„Няма съмнение, че Иванка Тръмп и други лица са имали тежест при взимане на това решение“, каза говорителят.

Същевременно един от синовете на Тръмп – Ерик Тръмп, заяви пред британския в. „Дейли телеграф“, че президентът е бил повлиян от реакцията на дъщеря си (Иванка Тръмп) на новината за газовата атака, убила десетки хора в Сирия миналата седмица, пише БТА. Ерик Тръмп разказа, че сестра му била потресена и възмутена от случилото се.

По публикацията работи: Елка Василева

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2017/04/12/govoritel-na-beliia-dom-se-izvini-za-asad-e-po-losh-ot-hitler.337876

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре