pulitzer500_355Призът е заради работата им върху остри обществени проблеми – от масови злоупотреби с правила за извеждане на бедни хора от домовете им до кампанията на президента Доналд Тръмп и намесата на Русия в американските избори и политика.

Журналистите, разследвали остри обществени проблеми – от масови злоупотреби с правила за извеждане на бедни хора от домовете им до кампанията на президента Доналд Тръмп и намесата на Русия в американските избори и политика – бяха отличени с награда “Пулицър” за 2017 година, най-престижният медиен приз в САЩ.

Вестник “Ню Йорк таймс” спечели три награди – за международна журналистика, за горещи новини и за задълбочени статии по дадена тема. Призът за международна журналистика беше присъден на “Ню Йорк таймс” за статии, посветени на усилията на Владимир Путин за прокарване на руско влияние в чужбина.

Журналист от вестник “Вашингтон пост” беше удостоен с наградата за национален репортаж заради разследването на благотворителната дейност на Доналд Тръмп.

Консорциум от над 300 репортери от шест континента получи наградата за разяснителен репортаж заради работата си по т.нар. “Панамски документи”, които разкриха как политици и други известни личности използват офшорни зони, за да избягват плащане на данъци.

В категорията за художествена литература наградата “Пулицър” беше присъдена на романа “Подземната железница” от Колсън Уайтхед. Историята в него е вдъхновена от мрежата от тайни маршрути и безопасни укрития, използвана през 18-и век от афроамериканските роби в търсенето им на свобода от САЩ. През месец март стана ясно, че режисьорът Бари Дженкис, чийто филм “Лунна светлина” спечели “Оскар” тази година, работи върху екранизацията на бестселъра. Тя ще бъде представена на публиката под формата на сериал.