Сега четете
Лекари и диетолози никога не консумират тези 7 храни

Лекари и диетолози никога не консумират тези 7 храни

Обикновените хора не познават хранително-вкусовата промишленост и диетологията в дълбочина. Има обаче 7 продукта, които за нищо на света не биха били купени и консумирани от специалистите – тези, които упражняват специфични професии, даващи им познания, недостъпни за широката маса.

Сред тях са лекари, онколози, диетолози, изследователи.

Вижте списъка, представен от сайта Puls.bg, който се позовава на международни изследвания.

niskomasleno-mliako

1. Прясно мляко

Tази храна непрекъснато се препоръчва, особено заради съдържанието на калций и витамин Д, които са необходими. Те са важни за децата и в превенцията срещу остеопороза. Проблемът е, че прясното мляко съдържа и опасни вещества, като синтетични хормони, с които се отглеждат животните. Според Рик Норт, директор на Кампания за безвредна храна към Сдружението на лекарите в Орегон за социална отговорност, САЩ, и изпълнителен директор на местния клон на Американското раково дружество в Орегон, въпреки че няма окончателни доказателства хормони растежните хормони при кравите rBGH и rBST причиняват рак, тъй като водят до повишаване на инсулиноподобния растежен фактор, който пък е известно, че залага развитието на рак на простатната жлеза, дебелото черво и на млечната жлеза.

Лошото е, че освен това кравите, които са третирани с тези хормони, са податливи на инфекции. За да са здрави и млякото им не съдържа причинителите, фермерите се принуждават да им дават повече антибиотици, което пък води до антибиотична резистентност и все по-дълбоко затъване в тази порочна спирала.

Експертът препоръчва консумация само на биомляко от ферми, които спазват стандартите за органично стопанство и отглеждат животните си без антибиотици и синтетични хормони. Същият съвет важи и за всички млечни произведения.

ябълка

2. Ябълки

Тези плодове са едни от най-обработваните при отглеждането си заради вредители и бързата им развала. Експертът Марк Кастъл, един от директорите на Института Корнъкопиа, чиято дейност е насочена към проучвания на селскостопанската дейност, твърди, че прекомерната употреба на пестициди повишават рисковете от рак, както и болест на Паркинсон според все повече научни изследвания. В този смисъл съветът е ясен – ако обичате ябълки, насочете се към селските и биоразновидностите.

3. Сьомга

Този вид риба е изключително полезен заради високото съдържание на омега-3 киселини. Само че сьомгата, която се предлага в магазинната мрежа, в повечето случаи се отглежда в развъдници и месото и освен че е бедно на полезните мастни киселини, е и наситено с пестициди като диоксин и DDT, карциногени, PCBs и съединения на брома, споделя д-р Дейвид Карпентър, директор на Института за здраве и околна среда към нюйоркския университет Ълбъни. Освен това рибата в развъдниците също е отглеждана с много антибиотици…

4. Картофи

Картофите са вероятно най-популярната храна в глобален аспект. Могат да се отглеждат и при не толкова благоприятни условия като по-студен климат, планински области и добивите могат да решат сериозен продоволствен проблем. Картофите неведнъж спасяват човечеството от глад, освен това са и вкусни.

Това кореноплодно обаче има способността да абсорбира всичко, до което има контакт в почвата – хербициди, фунгициди, пестициди, с които и се третира от производителите. За да стигне до крайния потребител продукцията отделно се третира с химикали срещу покълване. За съжаление, всички тези химикали няма как да се отстранят чрез миене или отстраняване на коричката от картофа, те остават дълбоко във вътрешността му.

Вижте и

Решението е – отново купувайте био картофи или от консумирайте тези от собствената си градина.

5. Месо

Особеното при телешкото и говеждото е, че добитъкът се храни с царевица и соя за по-бърз растеж. Затова и месото на тези животни е по-бедно на полезни вещества като бета-каротин, омега-3, витамини и минерали и, същевременно е пренаситено с наситени мазнини, в сравнение с естествено отглежданите по пасищата.
canned-tomatoes

6. Консервирани домати

Доматите са едни от най-полезните продукти въобще, но не и консервираните, според ендокринолога Фредерик Вам Саал. Проблемът е, че вътрешното покритие на консервите съдържа химикала бисфенол-А, който е вид синтетичен естроген, водещ до редица развитието на редица заболявания като диабет, затлъстяване, сърдечносъдови. Това вещество влияе и на мъжката репродуктивна система, като потиска продукцията на сперма. Има неблагоприятен ефект и за жените в този аспект, води до хромозомни аномалии на яйцеклетките. Достатъчни са само 50 mcg на liter BPA, за да има последствия за човешкия организъм. Ето защо д-р Саал препоръчва или да се купуват домати в стъклени буркани, опаковани по технологията Тетра Пак, или да се използват пресни за готвене.

7. Соя

90% от соята, която се предлага на пазара, е генетично модифицирана. Промените в генетичния код на храните в дългосрочен план носят редица проблеми със здравето на консумиращите ги, свързани с промяна на хормоналнато равновесие в организма и развитие на рак. Трябва да се внимава и за всички продукти, които включват соя, а това доста затруднява нас потребителите, тъй като тя може да се открие в сосове, колбаси, паста и пр. Изходът е да се търсят продукти, на чийто етикет изрично е подчертано, че не е ГМО.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре