Сега четете
Велико Търново ще посрещна Великден на Царевец

Велико Търново ще посрещна Великден на Царевец

За седма поредна година жителите и гостите на Велико Търново ще посрещнат Великден зад крепостните стени на Царевец. Портите на архитектурно-музейния резерват ще бъдат отворени в 22,30 ч. на 15 април. В Патриаршията музей „Възнесение Господне” великотърновският митрополит Григорий ще отслужи Пасхално богослужение. Точно в полунощ звън на всички църковни камбани ще възвести Христовото възкресение.

С изнасянето на Благодатния огън от Патриаршията музей митрополит Григорий и кметът на Старата столица Даниел Панов ще поведат литийното шествие. То ще продължи от крепостта Царевец до катедралния храм „Рождество на Света Богородица”. В него ще се включват и доброволци със 150 светещи факли.

Целият пешеходен маршрут от Първата порта до Патриаршията музей ще бъде осветен. За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители. Община Велико Търново уведомява всички, които желаят да присъстват на богослужението, възвестяването на Възкресението и посрещането на Благодатния огън, че след приключване на литийното шествие крепостта Царевец ще бъде заключена.

За жителите и гостите на Старата столица, избрали да посрещнат светлия християнски празник на Царевец ще бъдат осигурени 2500 парчета козунак и великденски яйца. Раздаването им ще започне в 00,40 ч на площад „Цар Асен I”. Жестът е осигурен от кмета Даниел Панов и фирмите „Метро Кеш & Кери”, „ЦБА” и консорциум „Агробизнес”. Яйцата ще бъдат боядисани от деца и ученици от детските градини и училищата. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък.

Светата литургия по случай светлия християнски празник ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица” в 01,00 ч след полунощ. Богослужението по случай Второ възкресение ще се състои на 16 април в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне от 11,00 ч.Вечерта на ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”.Прожекцията започва в 21,00 ч., а зрителите ще могат да я наблюдават от площад „Цар Асен I”.

Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община В. Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.

Вижте и

Мъжете и жените, живеещи в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото, също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре