modern-times-group-logo

Шведската медийна компания “Модерн таймс груп” (Modern Times Group) продава бизнеса си в България, съобщава шведското бизнес издание “Дагенс индустри”.

През 2008 г. скандинавската медийна група придоби “Нова телевизия”, кабелния канал “Нова+” и 80% от списание “Ева”, собственост на гръцката “Антена груп” за 620 млн. евро. По-късно групата купи и мажоритарния дял в дигиталната медийна компания “Нет инфо”.

С продажбата на бизнеса си в България компанията ще се изтегли окончателно от Източна и Централна Европа и ще се съсредоточи върху националния си пазар, като се опита да премине от традиционна телевизия към дигитална платформа за видео съдържание, посочва изданието.

Купувачът все още не е известен, но според шведското издание сделка ще има до няколко седмици и тя ще е на стойност близо 100 млн. евро.

Очаква се бизнесът на компанията в България да бъде разпродаден до няколко седмици. С това се отбелязва края на тази голяма инвестиция.

Най-голямото вложение на скандинавската медийна група в България е придобиването през лятото на 2008г. на “Нова телевизия”, кабелния канал “Нова+” и 80% от списание “Ева”, собственост на гръцката “Антена груп”, за 620 млн. евро.

По-късно групата придоби и мажоритарния дял в дигиталната медийна компания “Нет инфо”. MTG придоби Нова телевизия през 2008 г. През миналата година “Нова Броудкастинг Груп” навлезе и в кино разпространението през BS Films, ребрандирана като “Лента”.

България е и страната, където MTG Group има най-много служители, след Швеция, очаква се компанията на поиска минимум 1 милиард.

“Дагенс индустри” допълва, че раздялата с бизнеса в България идва след поредица оттегляния от балтийските републики и Чехия.