Сега четете
Айнщайн се „прероди“ в 23-годишна кубинка

Айнщайн се „прероди“ в 23-годишна кубинка

768x432Все повече се разчува името на 23-годишната Сабрина Пастерски. Още като тийнеджърка, тя отива в Масачузетския университет за сертификат за летателна годност на конструиран от нея едномоторен самолет. „Не можех да повярвам на очите си!“, признава учен от университета. „Не само защото бе толкова млада, а защото е момиче!..“, споделя мнението му и колежката му Пеги Уден.

През 2003 г. Сабрина започва да учи летателно дело, през 2005 г. лети като втори пилот, а през 2007 г. сама конструира самолет. През 2010 г. завършва Илинойската академия по математика и физика. В момента следва в Масачузетския технологичен институт, а вече е удостоена с докторска степен по физика от Харвард. Вече няколко американски института я наричат „новият Айнщайн“. Девойката отсега има предложения за работа в НАСА.

Сабрина Гонсалес Пастерски е родена през юни 1993 г. в Чикаго, но по произход е кубинка. Тя е на 5, когато я приемат да учи в Центъра за надарени деца, на името на Едисън. През 2010 г. от Авиопромишлената асоциация на Илинойс я награждават с наградата „За достижения“. Тогава е само на 17. До 2015 г. получава няколко награди за млад учен, премия от Конференцията на Нобеловите лауреати в Линдау, стипендия „Орлофф“на факултета по физика, и е записана в списъка на „Форбс“ на „30-те знаменитости под 30“.

Сабрина води доста аскетичен живот – не пие, не пуши, спазва строга диета на хранене и принава, че до 23-тата си годишнина още не е имала гадже. Обяснява, че това не е проблем, защото преди всичко иска да бъде в крепко здраве, за да може да работи с бистър ум.

В малкото си свободно време уникалната Сабрина мечтаела да кара… мотоциклет. Тя има свой сайт, в който публикува всичко, което я вълнува. Пише за черните дупки, за свои наблюдения върху квантовата гравитация и отношенията пространство-време. Главната си цел определя като задачата да обясни феномена на гравитацията, в контекста на квантовата механика. Откритията й в тази посока може да променят радикално разбирането ни за Вселената.

Научен ръководител на феноменалната девойка е Андрю Строминджер – известен теоретик по теория на елементарните частици и съавтор на Стивън Хокинг, който обясни изпаряването на черните дупки на микроскопично ниво. И двамата големи учени говорят с ентусиазъм за Пастерски и са категорични, че тя има бъдещето на голям физик.

Уникалното й присъствие в науката накара някои да се обърнат към статистиката. Броят на жените астрономи и физици е в пъти по-малък от този на мъжете. Много от жените учени са буквално дискриминирани от мъжете.

Вижте и

Сабрина обаче приема това с усмивка: „Все пак има една Мария Кюри, която е първият лауреат на Нобелова награда и една от първите жени с докторска степен, нали?!“, казва тя. И има право. Именно Мария Кюри въвежда термина „радиация“, който трансформира разбирането ни за света, в който живеем, и е призната за един от най-великите умове в историята на науката.

Сабрина очевидно има добър пример пред себе си. Онези, които познават, твърдят, че е лишена от суетата за слава. „Просто някакъв стимул „отвътре“ я кара да търси и разбере какво се крие Отвъд видимото за очите“, казват научните й ръководители. Дали пък Сабрина наистина не е „прероденият Айнщайн“?

 
източник: impressio
автор: Еми Мариянска

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре