ScreenshotСоня Йончева триумфира на 18 юни, новите трима тенори обират овации на 30-и

Две силно емоционални оперни събития ще привлекат арт ценителите към София този юни. Прочутата ни прима Соня Йончева излиза пред родна публика на 18 юни в зала номер 1 на НДК по покана на Мирослав Боршош.

Най-ярката нова звезда в жанра, както я нарече модната библия “Вог”, пее у нас след фурора на “Травиата” в “Метрополитън” през последния месец. В Ню Йорк тя постави световен рекорд по гледаемост, а цените на билетите на черно достигнаха до 2500 долара. Неслучайно германското издание “Ди Велт” я нарече “най-добрата Виолета на нашето съвремие”. Сравнявана с Мария Калас и по нищо неотстъпваща на Ана Нетребко, Соня се превърна в най-вълнуващото сопрано в света и един от най-аплодираните изпълнители на своето поколение. Последният й концерт в България беше през 2015-а. От тогава до сега дивата покори “Метрополитън”, “Ковънт Гардън”, Миланската скала, Баварската, Берлинската, Виенската и Парижката опери.

Нейната Йоланта в едноименната опера на Чайковски в Гранд опера във френската столица й спечели признанието за най-добрата певица в тази роля.”Ковънт Гардън” избра Йончева да открие последния сезон с най-трудната дамска партия в историята – Норма в едноименната опера на Белини, която не е била поставяна за последните 29 години. Макар Соня да беше втора в избора на кралските музиканти – след Нетребко, “Файненшъл таймс” писа, че нейното красиво пеене е единствената причина публиката да слуша “Норма”. Бари Милингтън от “Ивнинг стандарт” пък коментира, че Кралската опера не губи нищо от отказа на Нетребко. И допълва: “Соня Йончева доминира на сцената в класическото произведение на Белини. След изпълненията на Норма от Джоан Съдърланд и Мария Калас, днес тази роля е огромно предизвикателство. Но Соня Йончева се справя блестящо.”

Билетите за концерта на 18 юни са вече в продажба в НДК и в мрежата на Ticketportal. Голямата тръпка сред меломаните сега е какво ще пее дивата в София.

Второто супер събитие е гастролът на световноизвестното италианско трио II volo (“Полетът”) – така наречените нови трима тенори. Те излизат на 30 юни също в зала номер едно на НДК. Концертът е от международното им турне, посветено на легендарните Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти, а на сцената с триото ще бъде симфоничен оркестър.

Макар трите момчета да нямат 30, гласовете им далеч надхвърлят възможностите на годините им. Техните изпълнения на английски, италиански и испански представят оперно изкуство по нов начин. Триото пресича традицията на белкантото с поп музиката и класическа симфония, създавайки поп опера. Славата застига Пиеро Бароне, Иняцо Боскето и Джанлука Джинобле през 2015-а, когато печелят наградата на Сан Ремо с песента “Grande amore” (“Голяма любов”). В родината си тримата са познати от 2009-а от телевизионното шоу “Оставям ти една песен”, в което участват поотделно още като тийнейджъри.

С тяхната кариера се залавя известният италиански продуцент Микеле Торпе-дине, дал шанс преди време на Андреа Боче-ли. И само за няколко години тримата покоряват многомилионна аудитория. С тримата красиви и талантливи мъже пеят Барбара Стрейзънд, Селин Дион, Джош Гробан, Ерос Ра-мацоти, Пласидо До-минго.

Техни почитатели са и “Ролинг Стоунс”, които публикуваха на страницата си акапелни изпълнения на триото, което има две номинации за “Грами” и пет студийни албума. Аплодирали са ги в Арена ди Ве-рона, Роял Албърт хол, Карнеги хол. В репертоара им са популярни арии, евъргрийни и най-известните италиански и неаполитански песни като Caruso, О Sole Mio, II mondo, Un Amore Cosi Grande, Canzone per me, Volare, “Върни се в Coренто”, “Гранада” и други. Билетите на цени от 50 до 150 лева вече се продават в мрежата на Ивентим.

Дата: 06.04.2017 00:01
Източник: Стандарт – стр. 18; 19