Moto-X-Phone-hands-on

Европейският парламент преодоля и последното препятствие за отпадане на роуминга от 15 юни. С 542 гласа „За”, 27 – против и 50 въздържали се евродепутатите дадоха зелена светлина на плана на финалното споразумение между мобилните оператори за цените на едро, което ще прилага помежду си. До отпадане на роминга се стигна след години на тежки преговори с телефонните компании за премахване на надценките.

От средата на юни гражданите на ЕС ще ползват в държавите от Общността същите такси, както и в страната си. Ромингът отпада както за телефонни разговори и писмени съобщения, така и за трафик интернет.

Мобилните оператори могат да компенсират отпадането на роминга със завишаване на цените на услугите на националните пазари, съобщава Нова ТВ. Те ще контролират и дали има злоупотреби от страна на потребителите и ще отчитат дали международният трафик на клиента не надвишава средното национално ползване на мрежата.

Европейската комисия ще направи проверка по хода на услугата и на споразуменията между мобилните оператори след две години.