space-app-challenge
Международно състезание на НАСА, което насърчава разработките с отворен код за решавана на значими проблеми, ще се проведе в края на април и в България.
Домакини на „NASA International Space Apps Challenge” тази година са Софтуерeн университет – София, Бургаският свободен университет, Висше училище по сигурност и икономика – Пловдив и Русенски университет „Ангел Кънчев”, предава technews.bg.

NASA International Space Apps Challenge се явява модел за иновации. Инициативата стимулира хора по целия свят да експериментират и разработват решения, приложения или прототипи с отворен код, ползвайки съвременни технологии.

Най-голямата мотивация за повечето участници е възможността да имат принос в решаването на значими проблеми, засягащи живота на нашата планета и космоса, съобщиха от Булсатком – партньор в инициативата у нас.

Чрез използване на свободно достъпни данни, доставени чрез мисиите на НАСА, и с помощта на модерни технологии, участниците ще разработват решения на едно или повече от зададените предизвикателства в няколко категории: Земя, Планети, Опасности, Екосистемa, Създай идея.

Регистрацията за състезанието ще бъде активна до 29 април включително, като е предвидена и възможност за виртуално участие от всяка точка в България.

Участниците ще могат да започнат своите разработки, индивидуално или в екип, веднага след обявяване на предизвикателствата и ще разполагат с 48 часа на 29 и 30 април, за да изготвят и финализират проектите си, които може да са на ниво концепция, прототип или готово решение.

Местно жури ще определи най-добрите проекти, които ще се състезават на глобалните финали. България ще се състезава с 12 разработки – най-добрите три от всяка локация.