Скелети на римски граждани се белеят в основите на бъдещия хотел „Хаят“, където доскоро се издигаше столичното кино „Сердика“. Костите са част от Източния некропол на античния град.

скелетАрхеолози от Музея за история на София разчистват в момента останките на предците ни под старото кино и са стопирали строежа на хотела. Юниан Мешеков, който е начело на екипа от учени, сподели пред „Площад Славейков“, че скелетите са 22 от гробни ями, в които няма дарове – затова датировката им ще е трудна. Тя вероятно ще бъде направена след въглероден анализ. Сводовите гробници са шест.

„Откритото е от периферията на Източния некропол на Сердика – заяви Мешеков. – Това е място, където сердикийци са погребвали своите мъртви в дълъг период от време – от късния III до края на VI век – впоследствие некрополът може да е използван и в по-късни епохи. За съжаление материалите, които разкриваме, са от плосък некропол – гробни ями, вкопани директно в стерила, със скелети – няма никаква археологически материал.“

Зиданите гробници са в силно разрушен вид, казва археологът. Причина за това са изкопни работи по време на социализма – вероятно при строежа на кино „Сердика“. Мешеков ни обърна внимание, че всички гробищни съоръжения са „подрязани“ на едно и също ниво с тежка техника.

Археологът твърди, че от онова време не са оставени данни в научната литература за тази част на сердикийския некропол – освен за границите му: Докторската градина, бул. „Дондуков“ и ул. „Гурко“.

Там, където се е намирало самото кино, няма каквито и да е римски останки, гробовете са от задния двор на киното, който вероятно е бил паркинг.

Археолозите от Музея за история на София са на обекта от 14 март, работата им вероятно ще продължи до края на април. Следва свикването на експертна комисия със специалисти от Министерството на културата, НИНКН и Музея за история на София, която да вземе решение за откритията.

 

източник: „Площад Славейков“