sofia3 април е датата, на която през 1879 г. София е обявена за столица на България. Тогава депутатите в Учредителното събрание в Търново единодушно избират за столица на Княжество България градът. Предложението е на един от първите български историографи, съосновател на БАН проф. Марин Дринов, а мотивът – поради географското разположение и потенциала за икономически растеж.

Архивите сочат, че когато София става столица, в града е имало 11 694 жители, 2 училища, 10 хана, 120 дюкяна и 3306 къщи.Според данни от първото официално преброяване на София през 1880г. жителите на столичния град вече са 20 856, от които 12 368 са мъже. Само 11 395 са родени в града, а останалите 9106 са дошли отвън. Гербът на София, който и до днес е на знамето на града, е създаден по случай участието на България в Световното изложение в Париж.

Столичната община организира редица празнични събития за деня. В градската градина ще има галерия на открито, като изложбата обръща поглед към живите елементи в София – природата и хората през четирите сезона на годината. Ретро трамвай ще се движи от 10 до 14 часа с маршрут от площад “Възраждане” до площад “Журналист”. От 12 часа пред Народния театър пък ще има концерт на Софийския духов оркестър.

източник: TVEvropa.com