tell-a-lie-day1-e1427978823131-808x382На 1 април целият свят се шегува за сметка на хора или събития, при това средствата не се подбират, защото всичко на този ден е позволено, стига да успеете да измъкнете усмивка. Позовавайки се на американски медии, trafficnews.bg пусна подборка от най-величествените “истини”, които са разтърсили света през годините. На 1 април 1713 г. авторът на “Пътешествията на Гъливер” Джонатан Суифт обявява, че един от обезглавените престъпници ще се върне от мъртвите, за да пие бира в местен пъб.

На този ден всички кръчми били пълни с хора, които искат да видят как мъртвец пие бира. Холандската национална телевизия през 1950 г. обявява, че се е сринала наклонената кула в Пиза. Тогава нямало интернет и информацията не можела да се провери бързо, което предизвикало истински шок в страната на лалетата.

През 1957 г. водещият на Би Би Си Ричард Димбли съобщи за рекордна реколта от… спагети в Швейцарските Алпи. Редакцията на Би Би Си била затрупана от обаждания на хора, които искали да разберат повече подробности за “новия вид селско стопанство”. През 1962 г. цветните телевизори били истинска рядкост.

Шведската национална телевизия използвала това и съобщила на зрителите, че приемниците им могат да станат цветни, ако нахлузят на телевизора чорапогащник. През 1966 г. американската компания за бързо хранене “Тако Бел ” обявява покупката на един от символите на независимостта на САЩ – Камбаната на свободата (Либърти Бел) във Филаделфия, която, както е известно, е събрала жителите на града за огласяване на Декларацията на независимостта през 1776 година.

Ръководството на ресторантите заявило, че отсега нататък камбаната ще бъде преименувана и ще се нарича Тако Либерти Бел. Хиляди души излезли на протест, което принудило компанията да обясни, че това е просто първоаприлска шега. На 1 април 1974 г. жител на Аляска се качил на върха на неактивен вулкан и запалил няколкостотин автомобилни гуми. Вулканът не бил активен от три хиляди години. Това причинило масова паника сред жителите, които започнали да се евакуират в съседните села. През 1976 г. уважаваният британски астроном Патрик Мур заявил, че поради рядко разместване на планетите, гравитацията на Земята ще се намали, поради което за определен период всички хора ще могат да летят. Стотици хора се обадили в медиите, за да разкажат преживяванията си.

През 1998 г. година във вестник USA Today мрежата от заведения за бърза закуска Бъргър Кинг пуснала реклама на специалния бургер “само за левичари”. Това отприщило вълна от разгневени заради дискриминацията десничари.

На 1 април 2003 г. голяма част от корейските и китайските медии съобщиха, цитирайки Си Ен Ен, че собственикът на Майкрософт Бил Гейтс е бил убит. В резултат на това акциите на корейската борса се сринаха. Британският всекидневник “Дейли мейл” на 1 април 2006 г. обяви, че британският премиер Тони Блеър е боядисал в червено вратата на Даунинг стрийт, която е традиционно черна, а “Таймс” публикува статия за нова защитна система на кредитните карти, която се активира с пеене. Същата година в Белгия по радиото съобщават, че регионалното правителство във Фландрия било толкова загрижено за влиянието на мрачното време в страната, че решило да връчи на жителите десет хиляди ваучери за безплатен солариум. Радиото “West Midlands” в Бирмингам през 2007 г. обяви, че Майкъл Джексън се мести в града. В мрежата бил пуснат фалшив видео запис на поп звездата, който ходи по улиците на Бирмингам.