gentechimage-1940x13451Много ИТ лидери се стремят към най-високия пост, но при бързия ход на технологичните промени някои не успяват да изберат правилно конкурентните си оръжия

В САЩ и навсякъде по света има много изявени технологични лидери. Но само малцина са отлични мениджъри с огромен потенциал. И когато се стигне до съревнование в кариерата и спечелване на шефския офис на главния ИТ директор, голям брой от тези лидери се провалят и неуспяват да постигнат този най-висок пост. Отчасти причината за този неуспех може да се отдаде на липса на възможности, но по-често пропуските на хората са в други сфери.

Необходина е специфична нагласа

За разлика от ИТ отделите в миналото, които в голяма степен се състояха от вътрешни ресурси групирани по функционални и технически сфери, днешните организации са много различни. Навлизането на облачните технологии иззе „същинските“ вътрешни функции и ги измести към трета страна. Прибавяйки към това обема на работата (инфраструктура, мрежа, кодиране) извършван от консултантски партньори, амбициозните лидери се питат какво точно означава да си директор информационни технологии (CIO).
Това е объркването, което помрачава линията на напредък, която човек следва с цел издигане до върха на ИТ кариерата. И въпреки това, с всичките промени, случващи се в нашия модерен технологичен ренесанс, има три ключови съображения, винаги са определящи за това кой получава поста CIO и остава на него.

Ето какви са тези ключови фактори, според Кристофър Барон (Christopher Barron), който е работил като CIO повоче от 10 години в няколко големи институции от различни индустрии.

Съдбата обича смелите

“През годините мнозина от нас хората, заемащи ръководни позиции, сме срещали други, които са ни равни по ранг или имат роли, които и ние бихме искали да имаме. След много срещи с тези хора е лесно да видим, поне на повърхността, че те много приличат на нас. За разлика от харизматичните титани, като Антъни Робинс – станал мегазвезда чрез своята индивидуалност, тези хора изглеждат обикновени в начина си на обличане, говорени и поведение. Без никакви отличителни белези, много хора се чудят как става така, че тези мъже и жени стават ръководители на стотици работници, управляват девет цифрени бюджети и технологичната съдба на многонационални корпорации”, казва Кристофър Барон.

Без да разполага с контекст, почти никой не може да разбере индивидуалното пътешествие на всеки един от тези хора. Но, едно нещо е сигурно. Хората, които са достигнали тези така желани позиции, са ги искали. Точно така, всеки достигнал нивото на CIO е желал тази роля – често многократно. Джеф Хейдън от списание Inc. написа чудесна статия относно въпроса за „късмета“ миналата година. И докато той обяснява, че трябва да работите, за да постигнете нещо значимо, в пета точка от своята статия той ясно казва, че рядко получавате нещата, които не сте поискали. Повишението в CIO може да е резултат от късмет, но този късмет е нещо, което можете да създадете чрез постоянно искане на това, което желаете, докато го получите.

Говори ми ясно (за пари)

Всяка годна се появяват стотици нови технологии и много от тях създават някакъв вид акроним. И докато тези абревиатури са от помощ за технически грамотните професионалисти, те също така създават бариера в комуникациите с ръководителите, които не са запознати с ИТ. Доста често изнервени CFO и CEO се оплакват от трудностите при разбиране на „магическите абревиатури“ в техническия жаргон.

Може да е много удобно за даден ИТ ръководител да използва „техническия език“ поради различни причини. Все пак не е лесно да се опишат сложни технологични понятия и устройства, без да се спомене науката зад тях. Освен това, може да е повод за гордост да се демонстрира владеенето на ИТ, чрез използване на език и термини известни само на напредналите в занаята.

Ако искате да сте CIO, не падайте в този капан. Ако има една универсална „целувка на смъртта“ за издигането в йерархията, то това е тя. Никой перспективен ИТ директор няма да бъде чут да ползва ИТ абревиатури в разговор с главния изпълнителен директор.

За щастие използваният от висшите ръководни служители език е и винаги ще бъде езикът на парите. Все пак какъв е смисълът от съществуването на бизнеса, ако не печалбата? Успешният CIO и желаещите тази позиция никога няма да сбъркат, превеждайки ИТ понятията в термини за цена и приходи. Винаги поддържайте фокуса върху стойността на ИТ за организацията, като поставяте в центъра на разговорите ефекта върху приходите и разходите. Като има предвид това, всеки лидер може да избегне капана на това да изглежда като типичен ИТ специалист и да покаже визия, която е сходна с тази на останалите бизнес лидери. Този съвет никога не остарява.

Спрете да действате, започнете да създавате

Много ИТ ръководители, които все още не са на ниво CIO, постигат своето издигане в кариерата като демонстрират изключителни качеств в специфична сфера – например приложения, инфраструктура и др. Но както Маршъл Голдсмит пише в книгата си, “What Got You Here Won’t Get You There” (Това което ви доведе тук, няма да ви отведе там), тези умения няма да ви осигурят шефски кабинет.

Това, че сте инфраструктурен гении може да ви доведе до вицепрезидентски пост, но тези умения няма да ви осигурят поста на CIO. Тази работа е напълно различна, ако се върши правилно.

Мислете за ИТ като за холивудски филм. Екипът е от актьори, които в повечето случаи са лицето на продукцията. Но актьорите само приемат и изпълняват получените заповеди. Продуцентът е този, който взема решенията, той одобрява екипа и разпределя финансите. Много добър пример за разликите в ролите са филмите от поредицата „Трансформърс“. Макар няколко различи актьори да спечелиха значителна слава от участието си в някои от сериите, то Майкъл Бей – режисирал всичките серии – е човекът контролирал техните кариери. Освен това той е получил повече приходи от целия екип и актьорски състав взети заедно.

Същността на това е, че за да бъде избран за ролята на CIO и действително да може да я изпълнява, човек трябва да спре да дава личен принос. Фокусът трябва да се измести върху ръководене на цялото, като се върши работа чрез другите. Това може и да изглежда очевидно, но това е най-трудната трансформация за ИТ специалиста.

Постигане на нивото

Ако сте се насочили към позицията CIO и нещо ви възпира, най-вероятно проблемът е комбинация от изброените сфери. Помнете, че изискванията за заемане на ИТ пост от висше ръководно ниво са много по-различни от тези за която и да е друга позиция в компанията. Ако кариерното ви развитие се нуждае от тласък, потърсете решение в цялостната картина.

Източник:

1.http://cio.bg/

2. Why you are NOT the CIO (and what to do about it), Christopher Barron, CIO US, JAN 27, 2017