Сега четете
10 техники, с които световните медии манипулират хората. Списък на Ноам Чомски

10 техники, с които световните медии манипулират хората. Списък на Ноам Чомски

Noam_Chomsky_2Ноам Чомски е уважаван американски философ, политически активист и професор лингвистика в Мaсачuзетския Технически Университет (MIT).

Чомски има редица световно известни публикации и изследвания в сферата на психологията и философията, като един от известните му анализи е вдъхновен от способите за масова манипулация и промиване ма мозъци чрез медиите.

Чомски съставя списък с 10 похвата за манипулация на хората, чрез които се постига ефект без индивида дори и да подозира. Стратегиите на глобалните медии са толкова добре изпипани, че и най-образованите и напреднали държави се поддават масово и са жертва на тази световна мафия.
Като независима българска медиа, ние от bradva.bg, смеем да твърдим, че в действителност информационното поле в световен мащаб, а вече и у нас, е непрестанно заливано с информация, която много рядко бива обяснена и резултатите често водят до тотална дезинформация на гражданите.

Темата подлежи на обстойна дискусия и анализ и не може да бъде обхваната в тази публикация, но ще се постараем да и отделим време и място в отделни материали.

Ето и десетте техники за тотална манипулация на населението.

1. Стратегия за отвличане на вниманието.
Съзнателно се отклонява съзнанието на хората от истинските и важни социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение и играят ролята на чист пълнеж. Целта на порочната практика е да не остава време за размишление и анализ, така че индивидът да приема за даденост всичко което му поднесат. Според Чомски тази стратегия също цели да отдалечи масите от стремежа към развитие на интелекта, а именно интереса към науката, икономиката, психологията, невробиологията, кибернетиката и редица други.

2. Създаване на проблем, последван от начини за решение.
Тази техника се нарича още „Проблем-реакция-решение“ Създава се проблем или събитие, представено така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат да се вземат мерки, които са необходими на управляващите. Например, допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи. Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги.

Тук можем да дадем жив пример със събитията в Украйна, както и с падането на двата небостъргача в Ню Йорк през 2001г. След „терористичния акт“, който по всяка вероятност бе организиран от хората, държащи в ръцете си САЩ, светът тотално се промени а клетите американци, получиха нов измислен враг в лицето на Бин Ладен и се радваха да са живи, без да обърнат внимание на сриващата се икономика и краха на борсите. Тази тема също е много обстойна, но и за нея ще говорим с следваща публикация.

3. Следва стратегията за постепенно прилагане. За да се постигне приемането на нови за времето си мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година, така че населението да свикне и да ги приеме за нормални. Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия през 80-те и 90-те години на миналия век. Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, режим на тока, купони за храна, масова безработица, заплати, равняващи се на няколко долара и мутри с бухалки, които да всяват страх. Всичко това се случва постепенно, но ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.

4. Стратегия на отлагането. Основен начин да се прокара едно нетипично решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи съгласието на народа за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента. Първо, защото това не се случва на момента и второ, защото повечето хора винаги са склонни да се надяват, че „утре нещата ще се подобрят“ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати. По този начин се предоставя повече време на хората да свикнат с идеята за промяна и смирено да приемат, често по-лошия живот, когато му дойде времето.

5. Хората биват третирани като малки, неопитни деца.
В голяма част пропагандните изяви, предназначени за масите, се използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Според книгата „Безшумни оръжия за тихи войни“, ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.

6. Атакуване на емоционалния аспект вместо мисленето на човека. Въздействието върху емоциите е изпитан, ефективен метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационални анализи и избори, както и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения и мнения, както и постоянни норми на поведение.

Вижте и

7. Още един успешен похват е да се държат хората в неведение с тенденция да стават все по-посредствени. По този начин се постига ефект, когато хората не са в състояние да разберат техниките и методите, с които са контролирани и манипулирани против волята им. Стратегията е толкова мощна, че хората масово отричат и минималната вероятност някои да ги манипулира и вярват сляпо на човека с костюма от екрана. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото целенасочено е оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на населението да се възхищава на посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб, дрогиран и неморален. Списъкът е много дълъг и много тъжен…

9. Засилване на чувство за вина. Целта на манипулативната техника е да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса късмет, подходяща среда, липса на умствени способности, умения или усилия. Вследствие на това, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и непрестанна депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.

10. Десетата стратегия е да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.

Превод и редакция: Bradva.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре