Как пестенето от кафе може да ви направи милионери?

Как пестенето от кафе може да ви направи милионери?

is_150821_coffee_800x600Често големите неща се крият в малките детайли. Да внимавате с “дребните разходи”, е основен съвет, който много финансови консултанти дават на своите клиенти.

Една от тайните по “пътя към богатството”, или по-скоро към финансовата независимост (възможността да посрещате всичките си разходи без проблем), е да живеете под възможностите си и да внимавате с разходите.

Напоследък все по-често ми се случва да пия кафе в заведение срещу сумата от 2, или повече лева. А аз обичам да пия кафе навън. Всъщност пия по три кафета на ден!

Като прибавим и сметанка към кафето и 20-те стотинки бакшиш (не се смейте, това са си близо 10%), удоволствието ми, често струва по 2.50 лева. Когато си го позволя по три пъти на ден, сумата нараства до 7.5 лева. И ако умножим тази сума по 30 дни в месеца и вече съм изхарчил 225 лева на месец за този навик.

Годишния разход пък, възлиза на 2 700 лева. Вече привлякох вниманието ви нали…

А какво ще кажете, ако ви кажа, че това е само върха на айсберга. Защото тези средства, които сте изхарчили, вместо да спестите, няма да работят за вас през годините и да се олихвяват със “сложна лихва”.

Тоест алтернативната цена на разходите за скъпо кафе е много по-голяма! Сега ще покажа колко точно по-голяма.

Да кажем, че сте започнали да пиете кафе на 18 годишна възраст, и едва ли ще се откажете от това удоволствие до края на живота си. Приемаме също така, че ще имате късмета да доживеете да се пенсионирате, най-вероятно поне на 68 годишна възраст. Ще приема, че спестяванията ви ще се олихвяват средно със 7% на година, каквато е дългосрочната доходност на широкия щатски индекс S&P 500.

И нещата изглеждат така. За 50 години, от 18-та ви годишнина до 68, при алтернативна цена на изхарчените от вас средства за кафе, при доходност от 7% годишно (ако ги държите в подходящи инвестиционни схеми), то средствата от трите кафета на ден, от които евентуално бихте се лишили, биха се превърнат в размер на 1 177 162 лева!!!

Да правилно сте прочели, това е един милион сто седемдесет и седем хиляди сто шестдесет и два лева.

За сравнение, за да достигнете до тази сума, сте спестили от кафета “само” 135 000 лева за петдесет години. Как се стига до милиона? Благодарение на най-добрия ви приятел – сложната лихва…

Сега малко по-реалистично!

Да кажем, че понеже не можете да се откажете от напитката, намирате място където да я пиете, но цената й е с един лев надолу – тоест по един лев и петдесет стотинки за кафе. Има много подобни заведения…

При тези условия ще пестите по 3 лева на ден, или по 90 лева на месец. За година пък, размерът на спестените средства ще възлиза на 1080 лева.

Само, че след 50 години, средствата с които ще разполагате, само благодарение на това, че пиете по-евтино кафе, възлиза вече на цели 470 864 лева (при капитализаране от 7%). Това е близо половин милион лева, с който да си подсигурите нормалните старини.

Или както се казва “капка по капка вир…”.

А сега екстраполирайте този начин на мислене върху други малки разходи, които правите и от които можете да се лишите (тоест да заделяте в подходяща инвестиционна схема). Със сигурност ще започнете да се замисляте, много повече, когато вече ги правите!

За автора

Андрей Велчев

Собственик и главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последвай ни

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

За да пребъде нашето слово!

Партньори