0000335501-article2Италианската държавна телевизия РАИ свали от екран популярно седмично ток шоу заради обидни, сексистки и расистки коментари по адрес на източноевропейските жени, предаде Ройтерс.

В последното издание на програмата “Нека го обсъдим в събота”, излъчено миналата събота, имаше дебати защо италианците предпочитат източноевропейските жени пред италианските.

В ефира на предаването се чуха аргументи, че “източноевропейките са винаги секси”, че “те оставят мъжете си да взимат решения и да контролират нещата”, че “те се учат от ранна възраст как да въртят домакинството”, “прощават изневерите”, “всичките са майки и са винаги в перфектна форма след раждането”, “никога не хленчат или не са в лошо настроение”.

След излъчването на дебатите италиански политици изразиха възмущение от коментарите по адрес на източноевропейките. Генералният директор на РАИ Антонио дал’Орто каза, че програмата е в противоречие с ценностите, защитавани от неговата телевизия. Директорът на РАИ Уно – телевизията, по която бе излъчена скандалната емисия – Андреа Фабиано поднесе искрени извинения.

Хиляди жени от Русия, Украйна, Полша, Румъния и други източноевропейски страни дойдоха в Италия в последните 20 години, за да работят като домашни помощници. Много от тях се омъжиха за италианци, отбелязва Ройтерс.