Сега четете
Най-модерният кораб за изследване на река Дунав на вода

Най-модерният кораб за изследване на река Дунав на вода

5392942Традиционната бутилка шампанско бе разбита от европейския координатор за коридор „Рейн-Дунав“ Карла Пайс, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Церемонията се състоя в присъствието на министъра на транспорта Христо Алексиев, който обяви, че министерството продължава с по-дългосрочни и по-устойчиви мерки да подобрява корабоплаването по реката.

„Надявам се, че с тази нова придобивка Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав ще успее наистина да гарантира една по-добра и навременна поддръжка на речния път. ОП Транспорт 2007-2013 във воден речен транспорт бяха инвестирани около 40 млн.лв., а в новия програмен период продължаваме тези усилия.

Вече са обявени две много важни процедури – едната е за драгиране на река Дунав на всички критични участъци, другата е за закупуване на нов маркиращ кораб“, заяви министърът. Поръчката за драгиране е на стойност 7 млн.лв., уточни още той.

Директорът на АППД Павлин Цонев изрази своята радост, че в Световния ден на водата се извършва кръщаването на новия кораб „Дунав 1“.

„Казват, че няма попътен вятър за кораб без посока. Но ние имаме цел, което означава, че посоката е ясна.

Вижте и

Нашата основна задача е да направим корабоплавателния път достъпен за всички, които се занимават с бизнес и туризъм, и да можем да гарантираме повишените изисквания към габаритите на корабоплавателния път и увеличения трафик“, сподели Цонев. Той припомни, че АППД поддържа корабоплавателен път с дължина 471 километра, който е един от най-трудните участъци. Той изрази и надежда, че догодина ще бъде наличен и новият маркиращ кораб на агенцията.

Събитието продължи с тържествен водосвет и завърши с изпълнение на мажоретен състав „Есктрийм” под звуците на Биг Бенд Русе.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре