2_пазар улицаПролетен фермерски пазар се провежда днес в столицата. Производители на хранителни и други продукти от страната продават стоката си директно на щандове, разположени на една от централните софийски улици. Събитието се провежда за четвърти път, по модел на големите Европейски столици и се превръща в празник за всички жители и гости на София.

Над 120 производители на чиста храна, както и арт ателиета се включиха в тазгодишния пролетен фермерски пазар в столицата. Посетителите имат възможност да си купят сезонни плодове и зеленчуци, няколко вида хляб с квас, мед и пчелни продукти от различни краища на страната. На фермерския пазар се предлага и богат избор на сладка и лютеници, билки, подправки, разнообразни млечни продукти.

ГЕОРГИ МАДЖАРОВ ФЕРМЕР: Имаме малка семейна био ферма, която е сертифицирана. Отглеждаме зеленчуци основно и различни малки плодове, малки като количество.

Сертификатите за био продукти са гаранция за това, че производството е изцяло натурално.

ГЕОРГИ МАДЖАРОВ ФЕРМЕР: Защото проверките са доста сложни и сертифициращият орган бива проверяван от държавен орган.

Интерес сред посетителите предизвикват също и народните мехлеми и натуралната козметика.

СВЕТЛАНА КОСТОВА ПРОИЗВОДИТЕЛ НА НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА: В разговори с нашите по-стари баби, пътувайки из България, просто те ни разказаха много неща и така се роди идеята за мехлемите. Това е лечебната част. Всъщност там има само билки и натурални масла.

Клиентите оценяват високо вкусовите качества на продуктите, които можем да закупим директно от производителите на подобни пазари или дори он лайн.

Хранителните продукти, най-голямото богатство, че в ЕС все още имаме такива домашно произведени неща. – Голяма ли е разликата между продуктите, които сега купувате и тези в магазините? – Огромна, особено с тези от хипермаркетите.

Редовно ли посещавате фермерските базари? – Не, поръчвам си по интернет, има такива групи за домашна храна или директно от производители. Сега прочетох, че има тук и реших да дойда, и си взех миди. – какво мислите? – Мисля, че е добър начин. Аз не съм фен на хипермаркетите и само в краен случай минавам през тях.