8912d5a0b0c472d3c72bb92b99e52e7fСлед искане на контролните органи в САЩ американският конгломерат Disney се е съгласил да плати около $3,8 млн. за извършени нарушения на трудовия кодекс и незаконно удържане на част от работните заплати на своите служители. Това е съобщил представител на районния отдел на трудовия департамент на САЩ в Джаксънвил (Флорида) Дениъл Уайт предават американските и световни медии.

 

По неговите думи по-голямата част от тази сума ще отиде основно за възнаграждения на над 16 хил. служители на парковете и курортите на територията на развлекателния комплекс Disney World във Флорида, чиито права са били системно нарушавани.Властите са установили, че компанията често е удържала част от заплатите на сътрудниците си, в резултат на което получаваните от някои от тях суми даже са били под нивата на минималния размер на трудовите възнаграждения (MPOT), който на федерално ниво в САЩ е в размер от $7,25 на час. Освен това от Disney периодически са отказвали да заплащат премии за положен извънреден труд.

 

„Работодателите не могат да удържат работни заплати, така че доходите на служителите им да падат под минималните нива. Също така следва да бъдат изплащани и допълнителни възнаграждения за труд извън работно време“, се казва в изявлението на Уайт.От Disney са сътрудничели на властите при разследването, но от мениджмънта на компанията отказват коментар.

bloombergtv.bg