Сега четете
Портрет на Мао от Анди Уорхол отива на търг

Портрет на Мао от Анди Уорхол отива на търг

1972_andy_warhol_maoЩе бъде продаден на търг в Хонконг следващия месец, като се очаква да събере над 15 млн. долара.

Класическото произведение от 1973 г. на легендарния художник се продава от „Сотбис“ и очакваната сума е най-високата за картина, продавана в Азия. Решението на аукционната къща да продаде творбата именно в Азия идва на фона на все по-засилващото се търсене на произведения на изкуството в региона.

Серията на Мао от Уорхол включва почти 200 портрета в подобни версии и размери. Авторът я създава след подобни по-ранни творби на Мерилин Монро и Елвис Пресли през 60-те години.

Базирани на снимка от „Малката червена книга“ на Мао, серията от портрети е сред най-известните произведения на 20-и век.

Преди няколко години творби на Уорхол, изобразяващи Мао, бяха премахнати от негова изложба при показването й в Шанхай и Пекин през 2013 г. Тогава организаторите заявиха, че решението е тяхно и на китайските власти, които са изразили притеснения във връзка с тях.

Въпреки че остава един от основоположниците на комунизма в Китай, образът на Мао се възприема с разнородни чувства

Вижте и

От „Сотбис“ заявиха, че се надяват картината да не предизвика политически тревоги. „Надяваме се хората да не бъдат спирани от каквито и да е било политически въпроси… Тук говорим за сериозно изкуство“, заявиха от къщата.

Картината на китайския лидер представлява негов портрет, с добавен грим – сенки за очи и червило.

източник: АФП

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре