Константин ПродановВ България се краде много, за това се съгласиха Радан Кънев от „Нова република“ и Константин Проданов от Коалиция „АБВ – Движение 21“. Двамата обаче бяха на съвсем противоположни мнения кой ограбва страната.

Според Кънев комунистите преди 70 години са направили страната бандитска. „Проблемът е, че това продължава, каза той. – Преди 70 години държавата, властта открадна земята на българския селянин, открадна му добитъка, открадна на занаятчиите дюкяните и на хората апартаментите. След това седем десетилетия властта не спира да краде, това остана нейната същност. В момента краде милиарди през т. нар. мегапроекти. Става дума за нещо ужасяващо, за може би около една трета от БВП на България в сива икономика, кражби и контрабанда. И после въпросът „Защо сме бедни?“ Затова сме бедни. Дясната позиция е тук да сложим закона и правосъдието на първо място по румънския модел“.

Съгласен съм, че се краде изключително много, но бих казал, че голямата кражба стана след 10 ноември – контрира Проданов. – По Индекс на човешкото развитие на ООН през 1988 г. сме били на 22 – 23-то място, а сега сме на 70 и някое. Това е след големия грабеж. Голямата съсипия, която започна още в началото на 90-те с ликвидирането на селското стопанство, приватизацията, грабежа около КТБ. Големият грабеж беше сега и според мен той е в резултат на това, че 27 години се провеждат десни политики, минимална държава, раздържавяване, концесиониране и пр.“

Кънев обяви края на „менте десницата ГЕРБ, с всичките ѝ патерици, слугини, наложници и т.н.“, след който в България вече има истинска дясна политика, каквато не е била водена в последните 70 години.

По думите му на първо място в нея е румънският модел, защото той доказано вече работи – за икономиката, за хората, за доходите. Няма дясно без децентрализация, каза още Кънев. Премиерът да ходи и да казва на данъкоплатците: „Аз ви давам“, това е жив комунизъм.

„Румънският модел ми харесва дотолкова, доколкото те успяха да вкарат няколко политици в затвора, а в България има достойни кандидати, но не ми харесва механичното му пренасяне у нас, най-малкото защото там прокуратурата е подчинена на изпълнителната власт. Представяте ли си какво ще стане тук, ако прокуратурата е подчинена на Бойко Борисов и Цветан Цветанов?“, попита Проданов. Той добави, че сегашният централизиран модел на прокуратура не е работещ.

bTV, „Тази събота